Kattints Kattints

Szauna kivitelezési hibák, melyeket jobb elkerülni

Szauna kivitelezési hibák, melyeket jobb elkerülni

A szaunák kivitelezése során sokszor belefuthatunk olyan hibákba, amelyek rontják a szaunázás élményét. De melyek lehetnek ezek? Összefoglaltunk minden olyan hibát, amelyet kerüljünk el! 

Szauna kivitelezési hibák: Ezeket kerüld el!

Szálkák, pontatlan illesztések

Sajnos sokszor találkoztunk már hasonló pontatlanságokkal az általában olcsón elkészülő szaunák esetén. Az olcsón elkészülő szaunák során sokszor használnak olyan fa alapanyagokat, amelyek nincsenek megfelelően megmunkálva, ezáltal könnyedén belénk állhat egy-egy szálka. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos odafigyelni a kiválasztott pad alapanyagára. Az Alianténél minőségi szaunáink esetén külön erre a célra gyártott szauna lambériák és padanyagokat használunk, hiszen ezek minősége megfelel a fokozott igénybevételnek és az extrém körülményeknek. 

 

Penészes szauna

Az egyik legrosszabb, ami történhet szaunáddal, ha elkezd penészedni, hiszen nem csak szauna minőségén ront, de egészségedben is kárt tehet. De mi okozza a szauna penészedését? A szauna hiányos szigetelése vagy az elhibázott falszerkezeti rétegrendje lehet az oka. Ezek a hibák nem csak a felfűtés hatásfokát rontják el, de felesleges energiapazarált is okoznak, végső soron pedig kialakulhat a penész a szaunában. 

 

Fontos a kábelek minősége

A szaunában futó kábelek szintén nagy igénybevételnek vannak kitéve. Éppen ezért fontos, hogy a szaunán belül elhelyezett, forró levegőnek kitett kábelek egy speciális szilikon burkolattal rendelkezzenek. Ezeknek a kábeleknek a borítása jellegzetesen vörös téglaszínűek, és rendkívül rugalmasak, valamint ellenállóak a magas hőmérséklettel szemben is. Az elektromos berendezések szerelését az adott hőmérsékleti zónának megfelelő minőségű és az adott teljesítményhez szükséges keresztmetszetű kábelekkel végeztessük el, hogy a szauna megfeleljen minden biztonsági előírásnak. 

 

Égető csavarok

Egy rosszul kivitelezett apró csavar is igazán nagy gondot tud okozni és meglehetősen elronthatja a szaunázás élményét. Sokszor előfordulhat, hogy egy nem megfelelően rögzített csavar kiáll a pad felületéből, amely felhevülve akár komoly égési sérülést is okozhat. Érdemes ellenőrizni a szaunába belépve, hogy a csavarfejek kellően be vannak-e mélyítve a pad és a háttámlák esetén. 

 

Kevés a friss levegő a szaunában

A szaunában is szükséges a megfelelő szellőző nyílások elhelyezése, hiszen a légáramlás elengedhetetlen a jó szaunaélményhez. Amennyiben ez nincs megfelelően kialakítva, a szauna felfűtési ideje is romlik, valamint nem tudnak alakulnak ki az optimális hőmérsékleti zónák. 


Rossz méretű és elhelyezésű kályha

A szauna kályhája a szauna lelke. Ha a szaunakályha teljesítménye alulméretezett, akkor a szauna vagy nagyon lassan vagy egyáltalán nem fog felmelegedni arra a hőmérsékletre, amelyre szeretnénk. Ezért nagyon fontos, hogy szaunánk tervezéséhez és kivitelezéséhez olyan szakembert találjunk, aki minden részletre gondosan odafigyel. A szaunakályhák esetén nem csak a méretre, hanem annak elhelyezésére is nagy gondot kell fordítani. Ha a kályha túl közel helyezkedik el a szauna falához, vagy nem tartják be a védőrácsok elhelyezésénél a biztonsági távolságra vonatkozó előírásokat, az akár tűzveszélyes is lehet. A túl nagy hőmérséklet miatt a fa elemek könnyen megsérülhetnek, elszíneződhetnek vagy akár lángra is kaphatnak. 

 

Túl sok szaunakő 

A szaunakályhában elhelyezett szauna kövek mennyisége is fontos. A túl sok szaunakő megakadályozza a megfelelő légáramlást, ezáltal csökkenhet a fűtőszál és a kövek élettartama is. A túl kevés kő pedig nem biztosítja a szauna megfelelő felfűtését, így ehhez is szükséges megtalálni az aranyközéputat. 

 

Szeretnéd elkerülni ezeket a szauna kivitelezési hibákat? Keress fel minket és megtervezzük, valamint meg is valósítjuk álmaid szaunáját minden szaunabiztonsági előírást betartva! 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket