Kattints Kattints

A legbizarrabb finn szokások a szaunában

A legbizarrabb finn szokások a szaunában

Mint az sokak számára ismert, a finnek az egész világon híresek a hozzájuk kapcsolódó szaunakultúráról. Habár a szaunák használata jótékony hatással van a szervezetre és a bőrre is, a finnek számára a szaunák látogatása évszázadok óta a hagyományok ápolását és a kikapcsolódást jelenti. Ezt talán mi sem bizonyítja jobban, mint a közel 3 millió megépített szauna Finnországban – azaz háztartásonként átlagosan egy. A sok évnyi tradíció és szaunázás során természetesen számos olyan szokást született, amelyek nekünk, kívülállónak furcsának tűnhetnek. 
Hogy melyek ezek? Íme néhány példa!

Finn szokások a szaunában, amelyek furcsák lehetnek

A sült kolbász története

A finnek egyik legkedveltebb étele a ropogósra és aranybarnára sült kolbász. Habár a BBQ megjelenése mindenki számára elérhetővé tette a délutáni sütögetés élményét, a finn kultúrában már évtizedekkel ezelőtt is a szaunakályhák fölé kötötték a kolbászokat. Ezt a tevékenységet még a mai napig több helyi kabinban is alkalmazzák, mivel a szaunakályhák felett tökéletesen átsült, ropogós kolbászokat lehet készíteni. 

 

Szaunavirgács 

Sokak számára meglepő lehet a szaunás kellékek válogatása közben, mikor a kezünkbe akad egy-egy szaunavirgács. Habár elsőre talán szokatlannak tűnik, a finnek számára bevett gyakorlat, hogy puha nyírfaágakat használnak a bőr csapkodására a szaunában. A tapasztaltak úgy gondolják, hogy a bőr csapkodása javítja a keringést, és bónuszként segít enyhíteni a szúnyogcsípések okozta kellemetlenségeket is.

 

Szülés

A modern technika előtt a szaunákat a kikapcsolódásnak helyet adó kabin mellett sokan a „szegény ember gyógyszertáraként” emlegették. Amíg a kórházak fel nem ismerték a sterilizálás fontosságát, Finnországban szinte minden anya szaunában szült és utána ott is maradt egy ideig, hogy felépüljön. Ez részben annak volt köszönhető, hogy ez volt a ház legsterilebb helye, melynek talán a legjobb bizonyítéka, hogy még ma is él néhány finn, aki szaunában született.

 

„Aromaterápia”

Habár az aromaterápia nagy szerepet tölt be a szaunahasználók életében, ez az elmúlt évtizedekben más módon bontakozott ki a finn felhasználók körében. A sör és férfiak világszerte kéz a kézben járnak, melynek köszönhetően Finnországban régen gyakran előfordult, hogy a szaunakövekre sört öntöttek a víz helyett, ezzel sörillattal töltve meg a teret.

 

Hempergés

A szauna után elengedhetetlen a test lehűlése a test hőmérsékletének visszaállításához. Ma ezt általában hideg zuhannyal vagy egy merülőmedence segítségével tesszük. A tél folyamán azonban a finneknél szokás, hogy a hóban hemperegve vagy akár egy befagyott tóba vágott lyukban elmerülve hűtik le magukat. Azonban figyelni kell arra, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás komoly sokkot okozhat a szervezetben, ezért fontos, hogy olyanok ne próbálják meg, akik nem szoktak hozzá az extrém hőmérsékletváltozáshoz. 

 

Templom 

A kereszténység előtt a szaunát szent, szinte misztikus helynek tekintették és ma is elvárják, hogy az emberek tisztelettel viselkedjenek, és kerüljék a szaunában való káromkodást. Korábban úgy gondolták, hogy minden szaunának megvan a maga őrző szelleme – így ez a másik oka annak, hogy a gyógyulás helyének tekintették. A modern hűtőgépek megjelenése előtt a szaunákat akár testek tárolására és előkészítésére is használták a temetés előtt, lelki vonatkozásaik miatt. Az ókorban a finn emberek a szaunában kezdték és fejezték be életüket. 

Persze, ma már a finnek sem alkalmazzák a fenti szokások mindegyikét. Európában és hazánkban is a szaunázás legfőképpen a kikapcsolódásért és jótékony hatásaiért lett közkedvelt. Ha Te is szeretnéd élvezni a szauna adta pozitív hatásokat, akkor kérd szakértő csapatunk segítségét és mi megvalósítjuk álmaid finn, infra, bio, kombi, vagy kültéri szaunáját! 

Kérd egyénre szabott ajánlatunkat most!

Aliante Wellness

Ajánlatkérés