Kattints Kattints

5 érdekesség a finn szaunáról, amin te is meg fogsz lepődni

5 érdekesség a finn szaunáról, amin te is meg fogsz lepődni

Kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, ami annyira hozzátartozik Finnországhoz, a finn hagyományokhoz, mint a szauna. Évezredek óta nagyon fontos része a finnek mindennapi életének a szaunázás. Úgy tartják, hogy amikor egy finn költözött, az első dolog, amit megépített az a szauna volt. Nem titok tehát, hogy a szauna különleges helyet foglal el szívükben. Most erről a legendás finn szaunáról hoztunk 5 olyan érdekességet, amit csak nagyon kevesen ismernek.

5 érdekesség a finn szaunáról

Háztartásonként 1 vagy személyenként fél szauna jár a finneknek

Az otthon szauna nélkül nem otthon, legalábbis ezt mondják. Finnországban 2017 végére több mint 2 millió szauna működött. Finnországnak körülbelül 5,5 millió lakosa van, ami átszámítva valamivel kevesebb mint fél szaunát fejenként. Ez a szám csak hozzávetőleges, így a szaunák tényleges száma sokkal nagyobb lehet. Ez azt is jelenti, hogy háztartásonként közel egy szauna van, tekintve, hogy 2017 végén körülbelül 2,6 millió háztartás volt ekkoriban.

 

A ’szauna’ szó finn eredetű

Úgy tartják, hogy a modern „szauna” szó a protofinn „saknából” származik, amely maga a protogermán „stakna” szóból, az angol „stack” szó elődjéből jött létre. Ezenkívül létezik egy protoszámi „suovńē” szó, ami azt jelenti, hogy gödör a hóban. Úgy tartják, hogy az első szaunák azok, amelyeket ma füstszaunának (fin. savusauna) hívunk, eredetileg a tél elleni védekezésre használták. Ezek a szaunák valójában egy lejtőbe ásott gödrök voltak, ahol egy kövekkel felszerelt kandalló melegítette fel őket, azzal a céllal, hogy növelje a lakás hőmérsékletét. Az ipari forradalom után a szaunákban fémkályha és kémény is helyet kapott. Az első elektromos szauna kályhát 1938-ban mutatták be Vaasában. Napjainkban többféle szaunát is használnak Finnországban.

 

A finn szauna a szegény ember gyógyszertára

A korabeliek azt tartották, hogy az influenzától az ízületi gyulladásig és a hátfájásig bármit meg lehet gyógyítani a csodaszerrel, a szaunával. És ebben nem is kevés az igazság, ugyanis a meleg gőz valóban enyhítheti az ízületi fájdalmakat, és pozitív hatással lehet az influenzára valamint az orrmelléküregekre. Ennek ellenére ez nem gyógymód, hanem inkább egy természetes kezelés. Természetes a modern orvostudományt nem helyettesíti, csak inkább kiegészíti, segíti. Szerencsére nem kell választanod az egyiket a másik helyett, kombinálhatod a szaunázást és a gyógykezelést a legjobb hasznod érdekében. Csak ne felejts el hidratálni, és konzultálj orvosoddal, ha szívproblémád van. Régen a szüléseket is a szaunákban bonyolították le, ugyanis ez volt a legtisztább hely a házban. Vannak helyek, ahol még mindig ragaszkodnak ehhez, de a legtöbb esetben erre felszerelt kórházakban történik a szülés csodája Finnországban is.

 

Lehet fürdőruhában használni a finn szaunát

Zavar a gondolat, hogy vad idegenekkel egy helyen tartózkodj meztelenül, ráadásul egy ilyen meleg helyen, ahol még izzadni is kell? Teljesen rendben van fürdőruhát viselni a finn szaunákban! A finnek nagyon engedelmesek a szaunázás során, és megértik, hogy a különböző országokból érkező emberek kényelmetlenül érezhetik magukat, ha idegenek előtt vetkőznek le. A legrosszabb, ami történhet, az az, hogy rákérdezhetnek a származásodra. Meglepődhet, hogy a finnek milyen nyitottak és beszédesek tudnak lenni a szaunában. Ráadásul a koedukált szaunákban még a finnek is fürdőruhában szoktak lenni.

 

A finn szaunamanó

Az ókorban azt hitték, hogy a szaunamanó (finn. saunatonttu) a szaunában élt. Ez az szaunamanó nem betolakodó volt, hanem barátságos segítő, aki gondoskodott a családról és figyelmeztette őket a közelgő veszélyre. Ennek azonban ára volt, mivel a manóval tisztelettel kell bánni, és még engedélyt is kellett kérni tőle, hogy beléphessen a szaunába. Ez azt is jelentette, hogy néha fel kell melegíteni a szaunát csak a manónak, és időnként kint kell hagyni az ételt, hogy az manó megehesse. A szaunamanót a helytelen viselkedés feldühítette, például, ha túl sokat ivott a gazda, rosszul bánt az állatokkal, vagy egyszerűen rossz ember. Az elf ezután hangot adva, tárgyakat dobálva és gusztustalankodva mutatta meg haragját. A legenda szerint, amennyiben nem javul meg az ember, a szaunamanónak ölni is van joga, szerencsére, mivel nem történt szaunamanó által elkövetett gyilkosság, valamit biztosan jól csinálunk.
 

Szaunamanót ugyan nem tudunk adni, de álmaid finn szaunáját el tudjuk készíteni neked, hogy te is legalbb olyan sok évig élvezhesd a csodás hatásait, ahogyan teszik azt a finnek sok száz éve! Egyedi ajánlatért kattints ide!

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket