Kattints Kattints

Az autó olyan motor nélkül, mint a szauna kályha nélkül. - Avagy mit rejt a szauna lelke?

Az autó olyan motor nélkül, mint a szauna kályha nélkül. - Avagy mit rejt a szauna lelke?

Ahogy az autónak, úgy egy szaunának is van lelke, mely nélkülözhetetlen a működéshez. A szauna lelke a kályha, így az építés során a szauna egyik legfontosabb eleme a szaunakályha kiválasztása. Ebben segítünk most!

Az autó olyan motor nélkül, mint a szauna kályha nélkül. - Avagy mit rejt a szauna lelke?

A szaunakályhák egyes típusai – Lássuk miben különböznek!

Fatüzelésű szauna kályhák

A szaunakályhák esetén a fatüzelésű kályhák számítanak a hagyományosnak. Ezek olyan hangulatot kölcsönöznek a szaunának, amely semmi máshoz nem fogható. A fatüzelésű kályhákat legtöbb esetben kültéri szaunákhoz ajánljuk, mivel ehhez a típusú kályhához kémény szükséges. Kinek ajánlott ez a fajta szaunakályha? Azoknak, akik szeretik a hagyományokat és szeretnék kiélvezni a szaunázás élményét, valamint rituáléját. A fatüzelésű szaunakályha tökéletes olyan szaunák esetén, amelyek eldugott helyen épülnek fel, valamint az elektromos hálózat kiépítése nem megoldott. 

 

Elektromos szauna kályhák

Az elektromos kályhák használata egyszerű, biztonságos és kényelmes. A bekapcsolást követően egy vezérlő segítségével – ami lehet a szaunakályhába épített úgynevezett belső vagy egy teljesen különálló külső vezérlő - szabályozhatod a hőmérsékletet, így a számodra ideális környezetben, optimális időn belül elkezdheted a szaunázást.

 

Infratechnológia

A harmadik fűtési mód az infra-sugárzós megoldás. Az infrakabinok előnye, hogy kisebb helyigényük és alacsonyabb fenntartási költségük van, mint az elektromos szaunakályhával szerelt szaunáknak. Ez a technológia alapvetően másként hat az emberre, mint a hagyományos szaunák, hiszen nem a levegőt melegítik fel, hanem elsősorban az ember testét. 
Az infrasugárzás gyakorlatilag a napsugárzás jótékony, meleget adó tartományával azonos hatású a szabad szemmel láthatatlan infraenergia. Káros hatása nincs, mint az UV-, vagy a mikrohullámú sugárzásnak. Az infratechnológia segítségével a szaunában generált infravörös sugarak a bőr alá minél mélyebben behatolva, azt felmelegítve méregtelenítik a szervezetet. Ez a behatolás annál mélyebb, minél rövidebb hullámhosszú infrasugarakat használunk.

 

A szaunakályhák mérete

A kiválasztott szaunakályhák típusa mellett, annak mérete és teljesítménye is lényeges. Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van és széles választékban megtalálhatjuk a számunkra megfelelő finn, bio vagy rejtett szauna kályhákat is, a hozzánk illő designban – lehet ez falra szerelhető kályha, lábon álló egyedi toronykályha vagy helytakarékos sarokba elhelyezhető szaunakályha is. A megfelelő teljesítményű szaunakályha kiválasztásához érdemes felvenned szakemberrel a kapcsolatot.

 

A szaunakályhák kiegészítői

Szauna kövek

A szauna kövek nemcsak esztétikai hatással bírnak, hanem azok vízzel való felöntésével biztosítható a szauna páratartalma, valamint megfelelően elhelyezve a kályháján védi a fűtőszálakat is. A szauna kövek mennyisége esetén érdemes odafigyelni, hiszen a túl sok kő nem biztosítja a megfelelő légáramlást a kövek között, amelytől megrövidülhet élettartamuk. 

 

Vezérlők

Amennyiben elektromos szaunakályhát vagy infratechnológiát választasz, úgy egy központi vezérlő is beépítésre kerül, amely a hőmérséklet szabályozásában segít. Emellett a különböző hang- és fénytápia illetve egyéb beépített elektromos eszközök működtetése is a vezérlő segítségével kapcsolható. A külső vezérléssel a szaunakályhád könnyen kezelhető, biztonságos és akár távolról is programozható a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. 

 

A szauna kályha kiválasztása: Segítünk!

A szauna kályha kiválasztásában természetesen segítünk. Egy finn szauna esetén például dönthetünk a tradicionális fatüzelésű kályha mellett, de akár az elektromos mellett is. Arról, hogy melyik a jobb, nehezen lehet nyilatkozni, mindenki eldöntheti, hogy melyik a szimpatikusabb számára. Lényeges a kabin gyors és egyenletes felfűtése Fontos mérlegelni a döntésnél, hogy inkább a szauna hangulata a számunkra fontos, vagy a kényelem. A szauna kályhája akkor megfelelő, ha teljesítménye összehangolt a szauna légköbméterével, hiszen így érhetjük el a gyors és egyenletes felfűtés maximális hatékonyságát. 

Ha segíthetünk a szauna kályha kiválasztásában, vagy akár az egész szauna kivitelezésében, keresd fel csapatunkat! 
 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket