Szaunázhatunk-e betegen? Kérdések és válaszok

Az évnek azt az időszakát írjuk, amikor egyre gyakoribbak, a náthák, meghűlések. Köztudott, hogy a szauna jót tesz az egészségünkkel, többek között az immunrendszerre, és a légző rendszerünkre is pozitív hatással van. De ezt betegen is ki lehet használni? Lehet betegen is szaunázni?

A szaunázás segíthet a náthás tünetek kezelésében?
A hagyományos száraz meleg szaunákat az ízületi gyulladástól az asztmáig, a krónikus fáradtságig sok mindenre lehet használni. Sőt mi több, a szauna forró levegője segíthet felszabadítani a légutakat, így enyhíteni a náthás tüneteket. De vajon mennyire ajánlott betegen szaunába ülni? Évszázadok óta léteznek olyan sejtések, amiket az elmúlt évtizedben a tudományos kutatásokkal is sikerült alátámasztani, miszerint a szaunák segíthetnek minimalizálni a megfázásos tüneteket és csökkenteni a felépülési időt. A kutatók azt találták, hogy a magas hőmérséklet valóban gyengítheti a megfázás és az influenza vírusait. Ez az infraszaunáknak, gőzkabinoknak, az immunrendszert erősítő magas hőmérsékletű környezeteknek tulajdonítható. De egyelőre nincs elég bizonyíték arra, hogy megerősítse vagy cáfolja azt az elképzelést, hogy a szauna képes segíteni a megfázás kezelésében.

A szaunázás ártalmas lehet betegen?
A szaunázás tud rontani is a betegségeken, ugyanis vízvesztéssel jár mind a kettő, ez pedig megnöveli a kiszáradás kockázatát. A szaunában történő folyadékvesztés rosszabbá teszi a közérzetet, és csökkentheti a szervezet természetes védekezőképességét a vírussal szemben – ami miatt akár tovább is tarthat a betegség. Továbbá, ha nyilvános szaunát használsz, akkor bezárkózol egy zárt térbe, másokat is veszélyeztetsz, másoknak is átadhatod a vírust. Ha privát szaunát használsz, akkor mindenképpen gondoskodj a megfelelő vízfogyasztásról!

Segíthet a szaunában való izzadás a megfázás kezelésében?
A népi hiedelmek alapján az izzadás segít legyőzni a betegségeket. Amennyiben ez valóban igaz, az nagyon jó hír, ugyanis a szaunákban nagyon egyszerűen lehet nagyon sokat izzadni. Az tudomány szerint azonban az izzadság 99%-ban vízből és kis mennyiségű szénhidrátból, sókból, fehérjéből és karbamidból áll. Nem izzadjuk ki a kellő méreganyagokat, és így a vírust sem.

Lehet lázasasan szaunázni?
Ezen a ponton figyelmeztetünk, hogy lázasan semmiképpen sem tanácsos szaunázni! Ekkor a tested már megpróbálja belsőleg alkalmazni a hőterápiát, teljesen egyedül. Ez nem csak azt jelenti, hogy semmi haszna nem lesz a szaunázásból, hanem veszélyes szintre emelheti a hőmérsékletedet. A szaunák folyadékvesztést is okoznak, ami kiszáradáshoz vezethet, és megnehezíti a szervezet öngyógyítását.

Más betegségek esetében lehet szaunázni?
Azt, hogy a betegségedre milyen hatással van a szaunázás, a kezelőorvosodtól kell megkérdezned, ugyanis minden betegségre máshogyan hathat, az előnyökről, kockázatokról szakértőt kell megkérdezned. A köhögésre például jó hatással van, köszönhetően annak, hogy a légutak jobb véráramlása megnyílik, miközben segíti a sejtek ellazulását. Ez segíthet a nyálka eltávolításában, és enyhítheti a köhögést okozó irritációt. Hasonlóképpen, az agy véráramlásának javulása azt is lehetővé teszi, hogy a szaunák bizonyos esetekben enyhítsék a fejfájás és a migrén okozta fájdalmat, mivel elősegíti az erek ellazulását és enyhíti a feszültséget. Azonban szívproblémák esetében számtalan ellenjavaslata van a szauna használatának. Terhesen sem ajánlott szaunázni! Amennyiben kérdései vannak, forduljon bizalommal orvosához!