Szauna élmények világszerte: a 4 legérdekesebb szaunakultúra

Bár mi itt, Európában valószínűleg a finn szaunát ismerjük a legtöbben, érdemes körülnézni máshol is: jöjjön most a 4 legérdekesebb szaunakultúra a nagyvilágból.

Képzeletben pakoljuk most be a hátizsákunkat, és induljunk el egy csodás világkörüli utazásra. Ennek során megismerhetjük, hogyan szaunáznak a török és arab világban, Közép-Amerikában, Oroszországban és Laoszban – röviden bemutatjuk, hogyan működik, mit nyújt a 4 legérdekesebb szaunakultúra a nagyvilágból.

Hammam: a tisztálkodás és találkozás szentélye
A hammam egy olyan, a török és arab világban elterjedt közfürdő, ahol a tisztálkodás mellett baráti találkozásokra, beszélgetésekre, bensőséges környezetben való pihenésre is sor kerül. A klasszikus törökfürdő felépítése nagyon egyszerű: egy öltözőből, egy átmeneti helyiségből és egy forró fürdőteremből áll. Ez utóbbiban kezdődik a hammam élmény, ahonnan a vendégek egy langyos szobába, majd egy hidegebb területre jutnak, végül egy száraz részen ér véget. A fürdőzés befejezése után jöhet a masszázs is annak, aki szeretné az ellazulás élményét a maximumon megélni.

Marokkóban vödröt és olívaolajat is adnak a belépésnél, amit magunkra locsolhatunk. A fürdők nem koedukáltak: nők és férfiak csak külön használhatják azokat.

vintage-tanyerok

Közép-Amerika: a mexikói temazcal, ahol babák is születnek
Míg a finn szauna fából készül, a Közép-Amerikában, ott is főleg Guatemala hegyvidékein és Mexikóban elterjedt izzasztókunyhó, a temazcal agyagból vagy kőből épül, és leginkább egy iglura hasonlít. Jótékony hatással van a testre az izzadás és a méregtelenítés révén, de az elme és a szellem is megtisztulhat itt a negatívumoktól. Mivel az anyaméhet is jelképezi, gyerekek is szoktak benne születni, illetve a gyógyítás fontos helyszíne is. A szaunázás menete itt is jól követhető. A köveket hagyományosan fatűzön melegítették fel, de ma már vannak olyan korszerűbb temazcalok is, amelyeket gázzal fűtenek. A szertartás részeként aloéval dörzsölik be a testet, amit a rituálé után a zuhany alatt vagy az óceánban mosnak le.

A Banya mindenek felett, avagy szaunakultúra Oroszországban
A nálunk viccesen hangzó Banya az oroszoknál egyszerre jelenti a fürdőt és a szaunát is. Ha ez utóbbit nézzük, náluk hagyományosan egy fakályhás orosz gőzfürdő, ahol a teret szaunakövek melegítik fel. A finnekhez hasonlóan az oroszok is puha faágakból készült fürdőseprű, a venik segítségével veregetik és tisztítják meg magukat. Az viszont inkább a hammamot idézi, hogy az emberek azért jönnek össze, hogy találkozzanak, eszmét cseréljenek, megosszák gondolataikat az életről. A nagy melegbe ők is több körben szeretnek visszamenni, a szünetekben gyógyteát kortyolgatnak és lazítanak odakint.

arab-furdo

Hom yaa, a laoszi gyógynövényes gőzszauna
A hom yaa főleg a nők körében népszerű Laoszban. Ez a gyógynövényes gőzszauna nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a szépülés helyszíne is: a nők többek közt őrölt kávéval vagy joghurttal is kezelik bent a bőrüket. A helyiséget fatüzeléssel fűtik fel, a gyógy- és fűszernövényeket (például eukaliptuszt, bazsalikomot, rozmaringot, citromfüvet, mentát) pedig közvetlenül a forrásban lévő vízbe teszik, vagy a gőzben alkalmazzák, közben pedig gyümölcsteát szolgálnak fel.

A fenti hagyományok, érdekességek megismerése után talán már csak az a kérdés, milyen szaunát építtessünk otthonra. Ha már mindent átgondoltunk, vagy épp ellenkezőleg, megsokszorozódtak a kérdéseink, érdemes tapasztalt szakemberekkel átbeszélni a lehetőségeket. Cégünk, az Aliante Wellness is örömmel áll rendelkezésre, a szuper minőséget, a kiváló szaktudást és a vásárlóbarát határidők betartását pedig mindig garantáljuk.