Szaunázás és stresszcsökkentés: A mindennapi hajsza megszakítása

A forró gőznek számos előnye van, például, hogy segít ellazulni és kikapcsolni a mindennapok fáradalmai közt. Lássuk, pontosan hogyan kapcsolódik egymáshoz a szaunázás és a stresszcsökkentés.

Család, gyerekek, munka, otthoni teendők, életünk hullámhegyei és hullámvölgyei közt a stresszfaktorok folyamatosan jelen vannak. Érdemes mindent megtenni ezek csökkentése érdekében, hiszen a stressz káros, romboló hatását mindnyájunk szervezete megérzi és megsínyli. Itt jön képbe a szaunahasználat és egyéb wellness tevékenységek, amelyekkel csökkenthetjük a hétköznapi stresszt és fel is frissülhetünk.

Szaunaidő, csendes idő
A békesség és a csend olyan dolog, amelyekből határozottan lehetne több a legtöbbünk életében. Időt és teret biztosít a világ kikapcsolásához, megszakítások és zavaró tényezők nélkül. Melegében és csendjében ellazulva befelé figyelhetünk, a jelen pillanatra koncentrálunk, és ösztönösen is tudunk dolgozni az elme-test kapcsolaton. Mindez segíthet csökkenteni a hétköznapok során felgyülemlett stresszt vagy szorongást.

Teljes test nyugalom szaunázással és masszázzsal
A hő csodát tesz a testtel, beleértve az izmokat és a keringést is. Amikor stresszesek vagyunk, az a test különböző részein is megjelenhet: feszülést észlelhetünk a nyak, a vállak, a hát területén. A melegben az izmok átmelegszenek, ellazulnak, ami segíthet enyhíteni a feszültséget. Masszázzsal párosítva pedig kétszeres hatékonysággal dolgozhatunk a stresszel kapcsolatos feszültségi pontokon.

spa-masszazs

avítja a hangulatot   
A szerotonin hormon felelős a hangulatok, a boldogság és a szorongás szabályozásáért. Ha agyunkban alacsony a szerotonin szintje, az depressziót, szorongást és alváshiányt okozhat. Rendszeres szaunalátogatással azonban ez megelőzhető, mert a kabin forró levegője növeli a szerotoninszintet a szervezetben, ami hozzájárul a hangulat javításához.

Mi történik az agyunkban, ha emelkedik a hőmérséklet?
Christopher Lowry, a Boulder-i Colorado Egyetem Integratív Élettani Tanszékének és Idegtudományi Központjának docense azt találta, hogy a testhőmérséklet emelkedése hatására az agyban szerotonin-felszabadító neuronok lépnek akcióba. Ezek a neuronok beindítják a test hűtési folyamatát, de beindítják az agy azon részét is, amely szabályozza a hangulatot. A szauna előnyei és pozitív hatása a hangulatra egy természetes folyamat, amely egyszerűen a szervezet homeosztázis fenntartására irányuló munkájának eredménye.

Szaunázás és stresszcsökkentés: alacsonyabb vérnyomás, jobb alvás
A stressz egyik gyakori velejárója a magas vérnyomás. De itt is tud segíteni egy gőzkabin: magasabb hője fokozza a szervezet vérkeringését, segíti a szívet és csökkenti a vérnyomást. A stressz enyhítését a pihentető alvás is nagyban segíti – ehhez járulhat hozzá a szaunázás is, mert megadja testednek azt a környezetet, amelyre szüksége van a teljes ellazuláshoz: meleget és csendet. Így nem is csoda, ha utána jobban alszunk, és kipihentebben ébredünk.

no-joga-medence-mellett

Összességében, bár nem mondunk újat azzal, hogy a stressz mindannyiunk életében jelen van, azt újra és újra ki kell emelni, milyen fontos időt és teret szánni a kezelésére, fizikai és mentális egészségünk védelmében. Ez a tevékenység lehetővé teszi, hogy szünetet tartsunk, nyugalomba helyezzük magunkat, és a pillanat csendjébe merülve a stresszt és a szorongást elengedjük, ami létfontosságú a kiegyensúlyozott élet szempontjából.

Szeretné otthonában átélni ezt az élményt? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és hamarosan már csak egy karnyújtásnyira lesz Öntől a saját stresszmentes övezete.