Mitől lesz tartós a szauna?

Ahhoz, hogy szaunánk évekig vagy akár évtizedekig tökéletesen működjön, fontos, hogy megfelelő alapanyagokból, jól átgondolt tervek alapján készítsük el és folyamatos karbantartást végezzünk rajta.

Bár egy szauna megépítése ma már többnyire nem hosszú hetekben, hónapokban mérhető, az elkészülése miatt érzett öröm természetesen óriási lehet. Pszichológiával nem foglalkozunk ugyan, de abban biztosak vagyunk, hogy ez összefügghet azzal, milyen régóta vágytunk már a saját hőkamránkra, gyűjtögettük az árát, és fejben hányszor átfutottuk minden apró részletét, hogy majd milyen lesz. És amikor megvalósul, ki tudnánk ugrani a bőrünkből. Hogy ez az önfeledt, boldog érzés sokáig tartson, és évekig, évtizedekig élvezhessük a tökéletesen működő szaunánk áldásos hatásait, nem árt néhány dolgot – akár még a tervezés folyamatában – megszívlelni.

Mitől lesz tartós a szauna? 4 szakmai titok, amit érdemes ismerni

1. „Csináld magad?”
A DIY világában már szinte mindenről van leírás és videó az interneten, hogy hogyan tudjuk mi megvalósítani, amit elképzeltünk. Ez viszont sajnos nem mindennel kapcsolatban vezet célra – például a szaunaépítéssel kapcsolatban sem -, hiszen a szükséges ismeretek nélkül ez kemény dió lehet. Ahhoz, hogy szaunánk tartós és biztonságos legyen, bízzuk szakemberekre, illetve szakértő csapatra a dolgot.

2. Ne az alapanyagokon spóroljunk.
Bár nagy lehet a kísértés, hogy itt-ott lecsípjünk a költségekből azáltal, hogy beérjük például az olcsóbb alapanyagokkal, ezen tényleg nem érdemes spórolni, mert ezzel csökkenthetjük szaunánk élettartamát.

Milyen anyagokból készül a minőségi szauna?
Cégünk csak minőségi anyagokkal dolgozik, és igen széles a választék. Lambéria anyagok esetében csomós és csomómentes fenyőfajtából, nyárfából és égerfából lehet választani, padléceknél pedig szintén minőségi csomómentes fafajták, köztük nyárfa és égerfa is szerepel a kínálatban. Kültéri szaunaházainknál pedig hőkezelt fatípusokat, rétegelt lemezt vagy kőburkolatot ajánlunk ügyfeleink számára. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ossza meg velünk elképzeléseit, mi pedig megvalósítjuk azokat!

3. Vigyázunk rá!
Alapvető dolognak tűnik, de fontos kiemelni, hogy a saját szaunánkra mi tudunk a legjobban vigyázni. Minden használat során, az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett fontos odafigyelni arra is, hogyan használjuk a szaunát.

4. Karbantartás mesterfokon.
A jól karbantartott szauna biztosan sokáig tart! Ennek jegyében érdemes a takarítást szaunatisztító és –fertőtlenítő folyadékkal megoldani. A szaunapadokat és a lábrácsot időnként tisztítófolyadékkal és paraffinolajjal kenjük át, a szaunaköveket pedig gyakori használat mellett nagyjából évente cserélni. A penész kialakulása ellen rendszeres szellőztetéssel védekezhetünk. Ha bármilyen működésbeli problémát gyanítanánk, nagyon fontos, hogy a szükséges ismeretek hiányában ne kezdjünk el mi magunk szaunát javítani, inkább bízzuk szakemberre a dolgot.