Mire figyelj oda a nyári kánikulában? 5 életmentő tipp

Nyár van, meleg van…kánikula van! Ha most megkérdeznénk 10 embert, hogy hogy van, egészen biztosak vagyunk abban, hogy legalább 9-en kiemelnék, hogy milyen meleg van, és alig bírják már ezt az időt. De ha alig bírjuk, akkor mit tehetünk a kánikula ellen? Persze egyszerű mondani, hogy kapcsolni kell légkondit, de nem mindenkinek van, és nem mindenki szereti, sokaknak fáj tőle a feje, vagy a szeme. Mit lehet tenni a kánikula ellen? Itt van 5 életmentő tipp a kánikula idejére!

Hűsítsd le magad otthon!
Kánikula idején nem érdemes kint tartózkodni, főleg nem a délkörüli meleg órákban. Délelőtt 10 és délután 3 között, amennyiben erre mód van, maradj fedett, zárt helyen, semmiképpen se tartózkodj a napon, ha igen, akkor ne feledkezz meg a fényvédelemről, és a megfelelő ivóvízről. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, fogyassz több vizet, mint szoktál, hiszen az izzadással is folyadékot veszítesz! Viselj laza, de hosszú ruhát, a nap káros sugarai ellen, és valamilyen fejvédőt, kalapot is, hogy a fejedet is megvédd a melegtől, valamint az erős napsütéstől. Amennyiben otthon vagy, és úgy érzed, hogy izzik a levegő, akkor nyugodtan lezuhanyozhatsz, naponta akár többször is! Amennyiben nincsen klíma egy ventilátor is segíthet egy kis friss levegő kavarásával, valamint a belső ajtók kinyitása is hasznos lehet.

Ablakokkal és ajtókkal a meleg ellen
Tartsd zárva az ajtókat és ablakokat, amikor otthonában hűvösebb van, mint kint. A forró levegő szívesen utazik oda, ahol hűvösebb a levegő, de ezt az ablakok, ajtók zárva tartásával megakadályozhatod, ha nem a lakás javára történne az utazás. Ha otthonod belül hűvösebb, mint a kinti levegő, az ajtók és ablakok kinyitása inkább meleg levegővel tölti meg a belső tereket, nem pedig lehűti. Ha ki kell menned, gyorsan zárja be az ajtókat.

Sötéttel a meleg ellen
Nem elég az ajtókat, ablakokat becsukni. Húzd le a redőnyöket vagy el a függönyöket, hogy hűvösebb legyen a belső terek. Minimalizáld a lámpák használatát is, hogy ezzel is csökkentsd a hőt otthonodban. Kerüld a sütő vagy a főzőlap használatát a forró napokon, mivel ezek túlzott hőt bocsátanak ki a konyhában. Ilyenkor egyébként sem esnek jól a nehéz, zsíros ételek senkinek, készíts inkább egy friss salátát, vagy más egyszerű. hűsítő finomságot!

Figyelj másokra is!
Életmentő tippekről volt szó, talán ez tényleg életet fog menni. Tudjuk, hogy meleged van, de hidd el másoknak is, még az is lehet, hogy másoknak jobban. Vannak a kánikulában kifejezetten veszélyeztetettek is, figyelj rájuk is oda! Ha vannak a közeledben, a szomszédságban idősek, figyelj oda rájuk, ajánl fel a segítségedet, például, hogy bevásárolsz helyettük. Ők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a fiatalok. Valamint a kis kedvenceinkről sem szabad megfelejtkezni, ilyenkor ők is extra ápolást, hűsítést igényelnek. Mindig legyen vizük!

Hőség riadóban így hűsítsd le magad
Amennyiben hivatalosan is hőségriadó van, kiadják erre a riasztást a hivatalos szervek, akkor olyan intézkedések is bevezetésre kerülnek, amik segíthetnek az állampolgároknak lehűteni magukat. Ilyenkor az önkormányzatokba, könyvtárakba ingyenesen be lehet menni, és a légkondival felszerelt helységekben hűsölni. A plázákat, mozikat, bevásárlóközpontokat és más közösségi tereket is tudjuk ajánlani erre a célra!