Mennyi kalóriát égethetsz el a szaunában?

Ahhoz, hogy megválaszoljuk a kérdéseket, hogy a szaunák mennyire hatékonyak a kalóriák elégetésében, először is meg kell értenünk, hogyan égnek el azok testünkből. Rendkívül egyszerű jelenségről van szó. Ha testünket magasabb hőmérsékletnek tesszük ki, legyen az nedves vagy száraz szauna vagy infraszauna, testünk megpróbálja szabályozni a hőmérsékletünket az izzadási reakció kiváltásával, növeli a pulzusszámot és a szív- és érrendszert, és kényelmesebb azok számára, akik zsírt szeretnének égetni otthonról.

Égess kalóriát szaunával!
Köztudott, hogy a szaunák segíthetnek az egyéneknek leadni a túlsúlyt a vízből. Főleg a verseny előtt azoknak a sportolóknak, akiknek súlymérésen kell átesniük, de ez csak felületes eszköz az adatok értelmezésére. Az elmúlt évek tudománya kimutatta, hogy különösen az infraszaunák valós fogyókúrás előnyei sokkal mélyebbek, mint pusztán a víz tömegének leadása az izzadságon keresztül. Valójában felgyorsíthatják a szervezet anyagcseréjét és a zsír- és méreganyagok bőr alatti leadását.

A szaunák égetnek kalóriát?
Igen, a szauna segít a szervezetnek kalóriát égetni. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ahogy a maghőmérséklet a szauna használata közben emelkedik, a szervezet kalóriák elégetésével próbálja szabályozni ezt a hőmérséklet-emelkedést. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha hetente legalább háromszor szaunázol, akkor 4 hónap alatt a testzsírindexed akár 4%-ot is csökkenhet. Mind ezt úgy, hogy semmin sem változtatsz, nem koplalsz és nem is edzel keményebben. Érdekesnek hangzik ugye? A rendszeres szaunahasználat mélyreható hatással lehet a szervezet anyagcserére és a test kalóriaégetési képességére akár rövid idő alatt.

Mennyi kalóriát égetsz el egy szaunában?
Az a kérdés, hogy valaki mennyi kalóriát éget el a szaunában, továbbra is erősen szubjektív, amint azt el is képzelheti, a személy egészségi szintjét, és például a súlyát és a hőtűrő képességét illetően. A kalóriaveszteség általánosan elfogadott tartománya azonban körülbelül másfélszerese az elégetett kalóriák normál arányának, mintha csak a kanapén ülnénk. Ez azt jelenti, hogy valódi fizikai aktivitás nélkül szinte megkétszerezheted a kalóriák lebontását szervezetedben, és mind ezt a szaunában ülve. Természetesen annak kiszámítása, hogy ténylegesen mennyi kalóriát égetsz el egy szaunában sok mindentől függ: nem, kor, súly, magasság, és hány percet töltesz el a szaunában.

Zsírt égetsz a szaunában ülve?
Igen, a szaunában ülés segíthet a zsírégetésben, de ez attól függ, hogy melyik szaunát használod. A hagyományos fatüzelésű vagy nedves szauna, például a gőzfürdő segít a szervezetnek a kalóriák elégetésében, de kevésbé hatékonynak bizonyult a felesleges zsírégetésben. Annak köszönhetően, ahogyan az infraszauna infravörös fénnyel célozza meg a testet, amely a bőr alá behatoló hővé alakul át, sokkal hatékonyabb a zsírégetésben. Az infraszaunák a szív- és érrendszeri, a nyirokrendszeri és az immunrendszert, valamint a szervezet azon képességét is segítik, hogy lebontsák a bőr alatti szövetekben tárolt zsírokat.

Mennyi ideig kell a szaunában maradni a fogyás érdekében?
Győződj meg róla, hogy hidratálsz, mielőtt belépsz a szaunába, és figyeld a tested, hogy nincs-e fejfájásra emlékeztető jelenség, hogy megelőzd a kiszáradás jeleit. A szauna fogyás céljára történő hatékony használatához a maximális eredmény elérése érdekében ajánlatos húsz percig vagy hosszabb ideig tartózkodni, de következetesen figyelni kell a testet, hogy nem jelentkeznek-e figyelmeztető jelek. Bár semmi sem helyettesítheti az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást, az infraszauna használata a kemény munka megszilárdításához és néhány plusz kalóriától való megszabaduláshoz nem árthat.

Mi a jobb ürügy arra, hogy eltölts egy kis időt, meditálj, hallgass egy kis zenét vagy podcastot otthonod kényelmében, tudván, hogy tested magába szívja a jótékony hatásokat, miközben kiizzadja a zsírt, a méreganyagokat és a felesleges kalóriákat.