Edzés a szaunában? Valóban jó ötlet?

Manapság egyre gyakrabban látni a trendet, miszerint ötvözik az edzés és a szaunázás pozitív hatásait, így extrém magas hőmérsékletben edzenek, egyik leggyakoribb ilyen az úgynevezett „hot jóga”. Ez alapján adódik a kérdés: vajon mennyire jó ötlet a szaunában edzeni?

Edzés forró levegőn
A szaunázásnak rendkívül sok pozitív hatása van, amikről már sokat meséltünk, többek között a forró levegő segít az anyagcsere beindításában is, így adhatja magát a dolog, hogy forró levegőben edzeni hatékonyabb lehet, de vajon nem veszélyes ez? A meleg és a fitnesz kombinálásának legjobb példája a hot jóga. A „forró jóga” rendszeres mindennapi jóga, amelyet forró, párás körülmények között végeznek, bár a hőmérséklet nem olyan magas, mint jellemzően az infraszaunákban. A meleg jóga biztonságosnak bizonyult a legtöbb ember számára. Azonban jelentkezhetnek olyan tünetek, mint túlfeszítés, kiszáradás, hőkimerültség. Ezek a kockázatok hasonlóak a szaunához, kellő előkészületek, és odafigyelés, például megfelelő mennyiségű vízfogyasztás esetében ezek a veszélyek nem jellemzőek.

Edzés a szaunában
A hot jóga mellett elkezdtek terjedni olyan edzések is, amik kifejezetten infraszaunákban történnek. Nagyon fontos ebben az esetben a megfelelő hőmérséklet beállításán túl a szervezet megfelelő felkészültsége. Nem ajánlottak ezek az edzések azoknak, akik nehezen bírják a szaunában való ülést vagy az intenzív edzéseket, valamint azoknak sem, akik egészségügyi panaszokkal rendelkeznek. A szaunában a leggyakoribb edzések közé tartozik a jóga, a tai chi, a pilates, ezek az edzések az izometrikus gyakorlatokra összpontosítanak. Általában 10-15 percesek az edzések, ugyanis ennél több idő nagyon megterhelő lenne a szervezet számára. Bár egy fitnesz edzés ennél rendszerint hosszabb idő, a szaunázás miatt ez sokkal intenzívebb, embernek éberebben kell figyelnie testének reakcióit. A szaunában való edzés némileg segíthet több kalóriát égetni, és fokozhatja az edzés hatásait A nagy melegben növekszik a pulzusszám, így nagy intenzivitású kardió végzése nem ajánlott. A súlyokkal bárki nagyon könnyen túlterhelheti a testét, ezért ilyen eszközök használata is maximum csak mérsékelten ajánlott.

Milyen előnyei vannak a szaunában való edzésnek?
Az infravörös szauna melege megemeli a test maghőmérsékletét és a pulzusszámot, fokozza az anyagcserét, fájdalomcsillapítást biztosít, átmenetileg megoldja a mozgási problémákat. Sokan felteszik a kérdést, hogy rossz a szaunában edzeni? A válasz az, hogy lehet. Ha valaki terhes, szívbeteg, nincs erős szív- és érrendszeri egészségi állapota, vagy ha valamilyen krónikus betegséggel küszködik, először feltétlenül konzultáljon orvosával. A rendszeres szauna edzés túlságosan megterhelőnek bizonyulhat a szervezet számára, de megannyi pozitív hatással bír az egészséges szervezeteknek.

Szaunázás edzés után
Amennyiben kicsit tart a szaunában való edzéstől, akkor sincsen semmi probléma, ugyanis a szaunázás pozitív hatásait nemcsak sport közben lehet kihasználni, hanem utána is! Sokkal többen használnak szaunát edzés után, mint azok, akik edzenek benne. Az edzőteremben végzett edzés utáni szauna használata javítja az izmok regenerálódását, csökkenti a fájdalmat, és általánosságban javítja a teljesítményt. Egy tanulmány kimutatta, hogy az infraszaunában való ülés mérsékelt intenzitású kardiovaszkuláris edzéshez hasonlít. Ez segít a szervezetnek, hogy lassan feloldódjon a nagy hatású súlyemelés vagy az edzőteremben végzett munka után. Emellett a keringés is növekszik, ami azért fontos, mert edzés közben kimerítjük az izmok oxigéntartalmát. A megnövekedett keringés több oxigénben dús vért szállít a tested körül, ami ellazulást és felépülést eredményez, miközben megszünteti az izomfeszültséget és minden késleltetett izomfájdalmat.