5 érdekesség a finn szaunáról, amin te is meg fogsz lepődni

Kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, ami annyira hozzátartozik Finnországhoz, a finn hagyományokhoz, mint a szauna. Évezredek óta nagyon fontos része a finnek mindennapi életének a szaunázás. Úgy tartják, hogy amikor egy finn költözött, az első dolog, amit megépített az a szauna volt. Nem titok tehát, hogy a szauna különleges helyet foglal el szívükben. Most erről a legendás finn szaunáról hoztunk 5 olyan érdekességet, amit csak nagyon kevesen ismernek.

Háztartásonként 1 vagy személyenként fél szauna jár a finneknek
Az otthon szauna nélkül nem otthon, legalábbis ezt mondják. Finnországban 2017 végére több mint 2 millió szauna működött. Finnországnak körülbelül 5,5 millió lakosa van, ami átszámítva valamivel kevesebb mint fél szaunát fejenként. Ez a szám csak hozzávetőleges, így a szaunák tényleges száma sokkal nagyobb lehet. Ez azt is jelenti, hogy háztartásonként közel egy szauna van, tekintve, hogy 2017 végén körülbelül 2,6 millió háztartás volt ekkoriban.

A ’szauna’ szó finn eredetű
Úgy tartják, hogy a modern „szauna” szó a protofinn „saknából” származik, amely maga a protogermán „stakna” szóból, az angol „stack” szó elődjéből jött létre. Ezenkívül létezik egy protoszámi „suovńē” szó, ami azt jelenti, hogy gödör a hóban. Úgy tartják, hogy az első szaunák azok, amelyeket ma füstszaunának (fin. savusauna) hívunk, eredetileg a tél elleni védekezésre használták. Ezek a szaunák valójában egy lejtőbe ásott gödrök voltak, ahol egy kövekkel felszerelt kandalló melegítette fel őket, azzal a céllal, hogy növelje a lakás hőmérsékletét. Az ipari forradalom után a szaunákban fémkályha és kémény is helyet kapott. Az első elektromos szauna kályhát 1938-ban mutatták be Vaasában. Napjainkban többféle szaunát is használnak Finnországban.

A finn szauna a szegény ember gyógyszertára
A korabeliek azt tartották, hogy az influenzától az ízületi gyulladásig és a hátfájásig bármit meg lehet gyógyítani a csodaszerrel, a szaunával. És ebben nem is kevés az igazság, ugyanis a meleg gőz valóban enyhítheti az ízületi fájdalmakat, és pozitív hatással lehet az influenzára valamint az orrmelléküregekre. Ennek ellenére ez nem gyógymód, hanem inkább egy természetes kezelés. Természetes a modern orvostudományt nem helyettesíti, csak inkább kiegészíti, segíti. Szerencsére nem kell választanod az egyiket a másik helyett, kombinálhatod a szaunázást és a gyógykezelést a legjobb hasznod érdekében. Csak ne felejts el hidratálni, és konzultálj orvosoddal, ha szívproblémád van. Régen a szüléseket is a szaunákban bonyolították le, ugyanis ez volt a legtisztább hely a házban. Vannak helyek, ahol még mindig ragaszkodnak ehhez, de a legtöbb esetben erre felszerelt kórházakban történik a szülés csodája Finnországban is.

Lehet fürdőruhában használni a finn szaunát
Zavar a gondolat, hogy vad idegenekkel egy helyen tartózkodj meztelenül, ráadásul egy ilyen meleg helyen, ahol még izzadni is kell? Teljesen rendben van fürdőruhát viselni a finn szaunákban! A finnek nagyon engedelmesek a szaunázás során, és megértik, hogy a különböző országokból érkező emberek kényelmetlenül érezhetik magukat, ha idegenek előtt vetkőznek le. A legrosszabb, ami történhet, az az, hogy rákérdezhetnek a származásodra. Meglepődhet, hogy a finnek milyen nyitottak és beszédesek tudnak lenni a szaunában. Ráadásul a koedukált szaunákban még a finnek is fürdőruhában szoktak lenni.

A finn szaunamanó
Az ókorban azt hitték, hogy a szaunamanó (finn. saunatonttu) a szaunában élt. Ez az szaunamanó nem betolakodó volt, hanem barátságos segítő, aki gondoskodott a családról és figyelmeztette őket a közelgő veszélyre. Ennek azonban ára volt, mivel a manóval tisztelettel kell bánni, és még engedélyt is kellett kérni tőle, hogy beléphessen a szaunába. Ez azt is jelentette, hogy néha fel kell melegíteni a szaunát csak a manónak, és időnként kint kell hagyni az ételt, hogy az manó megehesse. A szaunamanót a helytelen viselkedés feldühítette, például, ha túl sokat ivott a gazda, rosszul bánt az állatokkal, vagy egyszerűen rossz ember. Az elf ezután hangot adva, tárgyakat dobálva és gusztustalankodva mutatta meg haragját. A legenda szerint, amennyiben nem javul meg az ember, a szaunamanónak ölni is van joga, szerencsére, mivel nem történt szaunamanó által elkövetett gyilkosság, valamit biztosan jól csinálunk.