A legjobb tavaszi méregtelenítő kúra szervezetednek – sanyargatás nélkül

Rázzuk fel a szervezetünket, és várjuk a nyarat új energiával feltöltve: íme néhány szuper tavaszi méregtelenítő kúra ötlet, amelyek segíthetnek ebben.

Feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, különböző kozmetikumokkal kenjük a bőrünket, de a vízben, levegőben, néha elkortyolt alkoholos italokban és a cigarettafüstben is sok-sok méreganyag lehet. Ezek megterhelik a szervezetet, mert nagy intenzitású munkára fogják a méregtelenítő szerveket: a beleket, tüdőt, májat, vesét, de még a bőrt is. Nem is csoda, ha fáradékonyak vagyunk, fáj a fejünk, rossz az emésztésünk vagy a hangulatunk. Ideje hát száműzni a méreganyagokat a szervezetből, vagyis jöhet egy tavaszi méregtelenítő kúra!

A méregtelenítő kúráknak több típusa is ismert. Egyesek a létisztításokra esküsznek, mások a vízböjtökre, megint mások a citromméregtelenítésekre, és még sorolhatnánk. A kérdés az, hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak ezek a méregtelenítési típusok? Mennyire biztonságos csak folyadékot bevinni a szervezetbe napokig, vagy gyümölcsökön élni?

Mi a méregtelenítő kúra célja?
Fontos, hogy a cél sosem az önsanyargatás, hanem az, hogy jótékony hatást fejtsünk ki az egészségünkre. A testünk segítségére legyen a méregtelenítés, ne pedig a terhére. És utána, illetve akár már közben is érezzük jobban magunkat. Ha nem megfelelő a méregtelenítés, kínszenvedésnek fogjuk megélni, és nagyobb eséllyel adjuk fel már közben.

Melyik a legjobb méregtelenítő kúra?

  1. A legjobb nyirokrendszer méregtelenítő kúra: Ez nem a táplálkozással kapcsolatos, de azért jó, ha odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra is. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, alkoholt, dohányzást. A méregtelenítő kúrához egy gyakorlat tartozik, amit minden nap el kell végezni. Ez pedig nem más, mint a száraz bőr dörzsölése, aminek a célja a keringés javítása, a test energetizálása és az elhalt hámsejtek eltávolítása. Használjunk ehhez természetes, kemény sörtéjű testkefét, és haladjunk a lábaktól a szív felé.
  2. A legjobb vese méregtelenítő kúra: Itt arra kell figyelni, hogy kerüljük a túlzott sóbevitelt és az állati eredetű fehérjéket. Emellett igyunk legalább 2 liter vizet egy nap, olyan gyógyteákkal együtt, mint a pitypanglevél tea, a csalántea vagy a zellermag tea.
  3. A legjobb bél méregtelenítő kúra: A bél méregtelenítéséhez fogyasszunk megfelelő mennyiségű oldható rostot, például lenmagot és vizet, hogy ezzel is serkentsük a bélműködést. Az emésztés javításáért és az epekiválasztás elősegítéséért pedig olyan keserű gyógynövényeket érdemes az étrendünkhöz adni, mint a pitypanggyökér és a földi articsóka.
  4. A legjobb máj méregtelenítő kúra: Helyezzük a hangsúlyt a minőségi élelmiszerekre, ugyanakkor tegyük tiltólistára a transzzsírokat, a gyorsételeket, alkoholt és a dohányzást is. Az alábbiakat fogyasszuk bátran:

• Keresztes virágú zöldségek – kelkáposzta, brokkoli, káposzta, karfiol, kelbimbó
• Spárga, articsóka, cékla
• Citrom, grapefruit
• Brokkoli csíra
• Mung bab
• Hagyma és fokhagyma
• Póréhagyma
• Rozmaring
• Áfonya, gránátalma

A jó tavaszi méregtelenítő kúra tehát nem az önsanyargatásról szól, hanem sokkal inkább az odafigyelésről. Ez az étrendünk mellett a szokásainkra is igaz: ilyenkor, tavasszal érdemes például tudatosan beépíteni a rutinunkba a rendszeres szaunázást is, mert szintén segíti a méregtelenítést. Ezek a 10-15 percek, vagy akár egy szaunaszeánszon való részvétel ráadásul a stresszoldáshoz, testi-lelki felfrissüléshez is hozzájárulhatnak, így azt is segíthetik, hogy még nagyobb lendülettel és még több energiával vessük bele magunkat a nyár eleji események forgatagába.