A legjobb tippek szaunád takarításához

A szaunák tartós, biztonságos és könnyen tisztítható anyagokból készülnek magas minőségeben. Azonban ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a szauna élményéből és a szaunával járó előnyökből, fontos a szauna rendszeres tisztítása.

A legjobb tippek szaunád takarításához
Milyen gyakran kell takarítani a szaunákat?
A szauna kályhák minimális karbantartást igényelnek, de az éves ellenőrzése segíthet a levegőáramlás és a hőelosztás megfelelő elhelyezésében. A szauna tisztításának gyakorisága attól függ, hogy mennyit használod. A legtöbb esetben a szauna tulajdonosoknak legalább havonta egyszer ki kell takarítaniuk szaunájukat, a napi használat gyakoribb tisztítást igényel.

Mit érdemes felvenni szaunázás közben, hogy ne legyen bonyolult a szauna takarítás?
Lehet, hogy nem gondolnád, hogy számít, mit viselsz szaunázás közben, de meglepő módon igen! Például ne viseljen cipőt a szaunában, mert nyomot hagy a koszban. A szaunában a legjobb viselet egy törölköző, egy fürdőruha vagy egy bő pamut rövidnadrág egy pólóval. Így takarítani is egyszerűbb lesz.

Mit tegyél szaunázás utána a szauna tisztasága érdekében?
Két dolgod van közvetlenül szaunázás után: töröld le a padokat, hogy eltávolítsd a felesleges nedvességet, és hagyd nyitva az ajtókat, hogy megkönnyítsd a szauna szárítását. Ha nem szárítod ki a szaunát, az is megnehezíti a foltok eltávolítását. Ezen kívül egy gyors és hideg zuhanyozást ajánlunk!

Mit használj a szauna takarításához?
A tiszta szaunák a leghatékonyabbak, és a legtöbb megtérülést biztosítják, ezért fontos, hogy rendszeresen, minimum havonta sort keríts a szauna tisztítására. Ha véletlenül szennyeződéseket észlelsz a szaunában, enyhe mosogatószerrel és meleg vízzel távolítsd el a foltokat. Hogy szaunád friss illatú legyen, töröld fel a padlót vegyszermentes, enyhe mosószerrel. Fontos, hogy a szaunának nem szabad működnie, és nem szabad hőt termelnie takarítás közben.

Miért nem működhet a szauna takarítás közben?
A szaunán belüli fizikai aktivitás, miközben a szauna hőt termel, további megterhelést okozhat a szervezetben, ezért takarítás közben nem ajánlott. Ezen kívül a háztartási tisztítószerek eltérően reagálhatnak, ha magas hőmérsékletnek vannak kitéve, a háztartási vegyi anyagokkal kapcsolatos gőzök belélegzése is veszélyes lehet, ezért ne tisztítsd a szaunát működés közben. Tisztítás közben ügyelj arra, hogy a szauna ajtaja nyitva maradjon, hogy biztosítsd a friss levegő keringését. Csak akkor használd a szaunát következő alkalommal, ha a terület száraz és vegyszermaradéktól mentes lesz.

Lehet festeni a szaunában?
Mi történik, akkor, ha valamilyen kopást észlelsz, és szeretnéd kijavítani egy kis festéssel? Ne tedd! A szaunák belsejét nem szabad foltozni, lakkozni vagy festeni. Ez gátolná a cédrusfa azon képességét, hogy felszabadítsa a nedvességet, ami repedéshez vagy vetemedéshez vezethet. Ezen kívül a mesterséges bevonatok gőzöket képezhetnek a szauna működése közben, ami mérgező lehet.