Újévi lendület: Hogyan tartsd meg?- bevált stratégiák

„Új év, új én.”- hányszor halljuk, vagy éppen mi magunk is gondoljuk ezt az év első napjain, de pár hét elteltével azon kapjuk magunkat, hogy kicsit mintha fogyott volna a kezdeti kitartásból, szinte teljesen eltűnt a lendület. Mit lehet ez ellen tenni, azaz hogyan lehet az év végéig megtartani az újévi lendületet? A döntések kezelése és az elhatározások fenntartása a személyes fegyelem, akaraterő, kitartás és önuralom megfelelő kombinációján alapszik. Most kipróbált módszereket mutatunk be, amikkel lehet ezeket fejleszteni.

Így legyél fegyelmezett egész évben!
Mint írtuk az újévi lendület hosszútávú megtartásának egyik kulcseleme a fegyelem. Hogyan maradj fegyelmezett? Van néhány taktika, amivel fejleszthető nagyon egyszerűen ez a készség. Talán az egyik legfontosabb, hogy minden esetben tartsd szem előtt a nagy képet, azaz a hosszútávú célt! A nagy célt bontsd kis célokra, és oszd be az év hónapjaira. Így látni fogod a saját fejlődésedet, és könnyebb lesz harcolni, hiszen nem tűnik olyan elérhetetlennek a cél. Fontos az is, hogy jutalmazd meg magad, de akkor se add fel, ha egy kitűzött célt nem sikerült teljesítened, tervezz újra és dolgozz hatékonyabban érte! Ez az elhatározáson is segíteni fog!

Így erősítsd az önuralmad az év minden napján!
Beszélj magaddal! A mantrák igenis segítenek, mégpedig tudományos vizsgálatok mutatták ki, ezt! A Torontói Egyetem kutatói arra jutottak egy erre irányuló kutatás alkalmával, hogy a belső hang használata rendkívül hasznos az önuralom kifejtésében, az önuralom pedig fontos a hosszútávú motiváció fenntartásához. Bátorítsd magad belülről, akár a tükör előtt is beszélhetsz magaddal!

Így lehetsz kitartóbb egész évben!
Sokszor csinálod azt, hogy kitalálsz valamit, de már másnap reggel elveted az ötleted, és nem is történik semmi, mert csak magadnak okoztál egyfajta csalódottságat, és az egészről csak te tudsz? Erre találták ki azt a trükköt, hogy oszd meg valakivel! Sőt még jobb, ha keresel egy partnert, akivel együtt csináljátok végig, és motiváljátok, kitartásra ösztönzitek egymást! Az, ha valaki számon kér, nagyon is motivál abban, hogy lendületben maradj!

Fejlesszük az akaraterőt is!
Készüljön fel a „ha-akkor” stratégiával a váratlan helyzetekre!
Még a legjobb stratégia is apró darabjaira tudd hullani, de semmi baj, ha vannak terveink. Fogalmazz meg egy sor tervet arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha akadályok jelennek meg. Ezek a „ha-akkor” tervek bizonyítottan javítják az önkontrollt és a cél elérésének hatékonyságát.

Szabadulj meg a stressztől!
Végezetül pedig egy nagyon fontos lépés: szabadulj meg hatékonyan a stressztől, hogy hatékonyabbá és könnyebbé tedd az egész folyamatot. Saját lelkiállapotod fontos része annak, hogy betartsd kötelezettségeidet, és véghez vidd, amit szeretnél. Légy ott fejben, és légy jelen és figyelmes? Mindez nem lehetséges, ha stresszelsz, ezért ne felejts el egy kis lazítást is beiktatni! Tudtad, hogy a szaunázás is hatékonyan oldja a stresszt?