Szauna karbantartás ősszel – Tanácsok a szakértőtől

A szaunák kevés javítást és karbantartást igényelnek, azonban ezeket fontos elvégezni a hosszú időállóság miatt. A padlók időnkénti felporszívózásával, a padok és a háttámlák felsöprésével, törlésével szaunája jó állapotban marad, és hosszú ideig jó szolgálatot tesz. Mutatjuk milyen szauna karbantartási teendőket esedékes elvégezni ősszel.

Használat utáni ápolás
A szaunák akkor lesznek valóban időt állóak, ha rendeltetés szerűén használjuk őket, és egy kicsit odafigyelünk rájuk. A szauna használatának befejezése után feltétlenül távolítsd el a felesleges nedvességet, töröld le a padokat, és hagyd nyitva az ajtót, hogy teljesen megszáradjon.

Szauna ajtók és szellőzők karbantartása
A szauna mozgó részei, például a szellőzőnyílások és az ajtók esetenként csiszolást és beállítást igényelhetnek. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e meglazulva a zsanércsavarok, és rögzítsd vagy cserélje ki hosszabb csavarokra. Ha az ajtó nem záródik, csiszolással könnyedén eltávolítható a felesleges anyag az ajtóról. A szellőzőnyílások a szaunán belüli hő, páratartalom és friss levegő szabályozására szolgálnak. Mivel fából készültek, időnként változhatnak. Időnként meg kell lazítani a csavarokat, amelyek a szellőzőkeretet a falhoz rögzítik, vagy el kell távolítani a szellőzőt, hogy lecsiszoljuk a széleit, ez segít csökkenteni a légellenállást működés közben.

Fa karbantartása
Idővel a nedvesség, a napfény és a levegő megváltoztatja a fa megjelenését. A szaunában azonban különböző okok miatt nem ajánlott favédő vagy tömítőanyag alkalmazása. A fafelület eredeti megjelenésének helyreállításához csiszolókorong használata javasolt. Csiszoláskor ügyelj arra, hogy a szauna kályhát valamivel takard le, hogy a finom por ne kerüljön bele, illetve mikor végeztél a csiszolással porszívózz fel minden felületet, valamint töröld le a szauna háttámláit és padjait nedves törülközővel.

A kövek karbantartása
A szaunaköveket minden évben érdemes újra felrakni. A kövek szerkezete ugyanis idővel megváltozik a nagy melegben, és a kőhalom ellaposodik. A szauna köveinek újrarakása jó alkalom arra, hogy meleg vízzel és puha kefével megtisztítsd a portól és törmeléktől. Ellenőrizd a kövek állapotát két kő egymáshoz ütögetésével, ha a kövek morzsolódnak vagy megsárgultak, ideje újakra cserélni őket.

A szaunakályha tisztítása
A szaunázás során látható vízkőfoltok halmozódhattak fel a kályha felületén. Ezek könnyen eltávolíthatók víz és ecet keverékével vagy citromsavporral. Rozsdamentes acél felületekre az erre a célra kifejlesztett szaunakályha tisztítószereket ajánljuk, amellyel könnyen eltávolíthatóak a vízkőfoltok.

A padok tisztítása
Ellenőrizni kell a padok állapotát is! Ha a padok csak tisztítást igényelnek, puha kefével mosd le őket, ehhez megfelelő tisztítószert is használhatsz meleg vízzel keverve, de ne feledd leöblíteni. és kiszárítani a végén. Ha a padok tiszták és szárazak, védőréteggel kell kezelni őket paraffinolajjal. Miért színeződhet el a pad és a lécek? Az izzadás az ok, az izzadás azt jelenti, hogy szauna hatékonyan működik. Az izzadt testolajok azonban elszíneződést és foltokat okozhatnak. Az izzadság és a padok és a háttámlák közötti érintkezés minimalizálása érdekében használj szőnyegeket és törölközőket a padlón és a deszkán. A padlón lévő szőnyegek segítenek megtisztítani a lábát, mielőtt az alsó padokhoz érne.

Kerüld a kemény víz használatát
A kemény víz magnézium- és kalcium-sókat tartalmaz. Ha gőzszaunát használ, kerülje a kemény víz használatát. Miután a gőz lehűl, ezek a magnézium- és kalcium-sók kicsapódnak, és nehezen tisztítható mészlerakódást képeznek. Szauna esztétikai értéke elveszik, és kénytelen leszel többet költeni a tisztítására és karbantartására.