Őszi méregtelenítés: Hogyan csináljuk?

Sokan azt gondolják, hogy a tisztulás a tavasz időszaka: tavaszi nagytakarítás, tavaszi méregtelenítés, tavaszi kertészeti munkák, de valójában az ősz a legmegfelelőbb évszak a megtisztulásra. A fákhoz hasonlóan nekünk is „le kell hullatnunk a leveleinket” és meg kell tisztítanunk magunkat a tél előtt. Az őszi méregtelenítő segít elkerülni a szezonális megfázást, megőrzi az immunrendszer egészségét, és felkészíti szerveit az előttünk álló hidegebb hónapokra. A cél az, hogy revitalizáljuk szervezetünket, így felkészítsük a következő hideg évszakra. Hogyan csináljuk?

Hogyan zajlik egy méregtelenítő kúra?
A méregtelenítés vagy, ahogyan a köznyelvben használják, salaktalanítás az alternatív gyógyászatban használt fogalom, ami alatt olyan kezeléseket értünk, amik segítenek szervezetben „felgyülemlett, lerakódott” „mérgeket, felesleges anyagokat” eltávolítani, illetve az ezzel kapcsolatos természetes mechanizmusokat serkentik. Ez általában pszichésen is segít, jó közérzetet idéz elő, segít megszabadulni a depressziótól és a levertségtől. Mit jelent ez a gyakorlatban? A kezelések leggyakoribb formája a diéta, a böjt, az alkohol, koffein, más káros anyagok kerülése és olyan tevekénységek, amik segítik a szervezet megtisztulását, például séta a szabadban, mozgások beiktatása, különböző relaxáló rituálék.

Hogyan méregtelenítsd a szervezetedet?
A méregtelenítő kúrákról megoszlanak a vélemények. Sokan azt gondolják, hogy teljesen felesleges ilyen dolgokat csinálni, hiszen a szervezetünk ellátja ezeket a feladatokat: ezért van a máj és a két vese, ezek normál működés esetében kiválasztják a káros anyagokat, nincsen szükség közbeavatkozásra. Szerintünk a méregtelenítő kúrákkal mindaddig nincsen baj, amíg nem esik valaki túlzásba. Ha te is úgy érzed, hogy tenni szeretnél valamit a jó közérzetedért, akkor nyugodtan belevághatsz, csak arra figyelj, hogy ne ess át a ló másik oldalára, ne ess túlzásba. A méregtelenítéshez nem kell semmilyen kapszulát szedned, és még csak az evést sem nélkülöznöd, csupán arra kell figyelned, hogy miket eszel, az a lényeg, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és folyadékkal, kerüld az alkoholt, zsíros, fűszeres ételeket és italokat.

Hogyan méregteleníts ősszel?
Az őszi méregtelenítésnek a tüdőre és a vastagbélre kell összpontosítania, amelyek az év ezen időszakához hagyományosan kapcsolódó létfontosságú szervek. Fontos a vízivás és rostban gazdag zöldségek fogyasztása, ez ugyanis fenntartja a belek mozgását, ami kulcsfontosságú a méregtelenítési folyamatban. Csökkentsd a hideg, nyers ételek fogyasztását, és növeld a melegítő ételek fogyasztását, kezdj el eveseket, főzelékeket enni, minőségi alapanyagokat válasz ehhez! Legalább napi kétszer egyél friss gyümölcsöt is, a legjobb ilyenkor a szezonális alma és körte. Ezeket a szezonális, vitaminnal teli zöldségeket érdemes fogyasztani ilyenkor: sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, cékla, fehérrépa és édeskömény. Arra is figyelj, hogy legalább 2 liter vizet igyál egy nap (nem cukros üdítőket, tiszta vizet)! Használj őszi fűszereket, például fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót, ezek ugyanis fokozzák az emésztést.