Stresszkezelés: Wellnessel az egészségért

Akár munka, akár gyerekek, akár csak az élet hullámvölgyei miatt, úgy tűnik, hogy a stresszfaktorok folyamatosan felbukkannak. Sajnos napjainkban a stressz már egészen korán elkezd jelen lenni egy ember életében, ezért érdemes minden követ megmozgatni ennek csökkentése érdekében. Ami a testi és lelki egészséget illeti, a stressz valóban pusztítást okozhat a szervezetben, de itt jön képbe a szaunahasználat és egyéb wellness tevékenységek, amelyekkel csökkenthetjük a hétköznapi a stresszt, és felfrissülhetnek.

Szauna stressz ellen
Élvezd a csendes időt a szauna használatával
A békesség és a csend olyan dolog, amik a legtöbbünknek határozottan nincs elégszer jelen az életünkben. A szaunázás időt és teret biztosít a világ kikapcsolásához, megszakítások és zavaró tényezők nélkül. A szauna melegében és csendjében ellazulva pedig az éberség felé nyitsz, ahol a jelen pillanatra koncentrálhatsz, dolgozhatsz az elme-test kapcsolaton, és befelé fordulhatsz. Ha időt adsz magadnak az éber figyelem gyakorlására, az segíthet csökkenteni a felgyülemlett stresszt vagy szorongást, amelyet esetleg érzel a hétköznapokban.

Teljes test nyugalom a szaunázással és masszázzsal
Helyezkedj el a tiszta boldogságban. A szaunából származó hő csodákat tesz a testeddel, beleértve az izomlazítást és a jobb keringést. Amikor stresszesnek érzed magad, az a test különböző részein is megjelenhet: feszülést észlelhetsz a hátadban, a nyakadban vagy a vállaidban. A hő lehetővé teszi az izmok felmelegedését és ellazulását, ami segít enyhíteni a feszültséget. Ha a tested úgy érzi, hogy szüksége van egy kis együttérző gondoskodásra akkor próbáld meg párosítani a masszázst a szaunával, hogy kétszeresen dolgozz a stresszel kapcsolatos feszültségi pontokon.

A szauna javítja a hangulatot
Ha boldognak érzed magad, az a szerotonin hormonnak köszönhető. Felelős a hangulatok, a boldogság és a szorongás szabályozásáért. Ha alacsony a szerotonin szint az agyban, az depressziót, szorongást és alváshiányt okozhat. Rendszeres szaunalátogatással azonban ez megelőzhető. A szaunában a hőemelkedés növeli a szerotoninszintet a szervezetben, ami javítja a hangulatot.

Christopher Lowry, a Boulder-i Colorado Egyetem Integratív Élettani Tanszékének és Idegtudományi Központjának docense azt találta, hogy a testhőmérséklet emelkedése hatására az agyban szerotonin-felszabadító neuronok jönnek létre. Ezek a neuronok beindítják a test hűtési folyamatát, de beindítják az agy azon részét is, amely szabályozza a hangulatot. A szauna előnyei és pozitív hatása a hangulatra egy természetes folyamat, amely egyszerűen a szervezet homeosztázis fenntartására irányuló munkájának eredménye.

A szaunázás csökkenti a vérnyomást
Amikor stresszes vagy szorongó vagy, úgy érezheted, mintha a szíved konkrétan ki akarna esni a mellkasodból, annyira hevesen ver. A stressz egyik gyakori okozója a magas vérnyomás, de itt is tud segíteni a szauna, mivel bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Hogyan? A szaunák magasabb hője fokozza a szervezet vérkeringését, segíti a szívet és csökkenti a vérnyomást. Egyszerűen fogalmazva, a vérnyomást a teljesítmény és az ellenállás határozza meg. A szaunában eltöltött idő jelentősen javítja mindkét tényezőt. A szaunának hasonló hatásai vannak a testre, mint a kardió edzésnek, mivel segíti a nyugalmi pulzusszámot – azaz a teljesítményt. A szaunázás során a hő hatására a testben lévő folyadékok kitágulnak, kinyújtják az érrendszert, és puhák és engedelmesek maradnak – ez pedig az ellenállás.

Jobb alvás a szaunázás segítségével
A pihentető alvás az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz a stressz enyhítésére. A jó éjszakai alvás lehetővé teszi, hogy agyunk feltöltődjön, testünk pedig pihenjen. A szaunában eltöltött idő megadja testednek azt a környezetet, amelyre szüksége van a teljes ellazuláshoz a hozzáadott hőnek és csendes térnek köszönhetően. Azt fogod tapasztalni, hogy a szaunázás után könnyebben elalszol, és kevésbé feszülten ébredsz fel. A még jobb éjszakai alvás érdekében próbáld ki az esti szaunát. Tested lehűti magát alvás közben, így lefekvés előtt a szaunában töltött forró percek után beindítod tested természetes hűtési folyamatát, ami nyugodt, pihentetőbb alváshoz vezet.

A szaunázástól egészségesebbnek és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat
A nem kívánatos stresszhelyzetek felbukkanásával nagyon fontos, hogy időt és teret szánjunk arra, hogy gondoskodjunk fizikai és mentális egészségünkről, bármilyen hektikus is legyen az élet. A szaunázás lehetővé teszi, hogy szünetet tarts, nyugalomba helyezd magad, és megfiatalítsd az elme-test kapcsolatot, amely létfontosságú a kiegyensúlyozott élet szempontjából.