Stresszkezelés otthon – Ezeket érdemes bevetni a mindennapokban

Sajnos felgyorsult világunkban egyre jellemzőbb a növekvő dózisú stressz hatás. Mindennapi életünkben számos olyan szituációnak vagyunk kitéve, amikor stressz ér bennünket. A stressznek azonban hosszútávon nincsen jó hatása, ezért fontos, hogy olyan aktivitásokat is végezzünk, amik csökkentik a stresszszintünket. Az alábbiakban olyan otthoni stresszkezelő tevékenységeket mutatunk be, amik nagyon hatásosak és egyszerűen beilleszthetőek a mindennapi rutinba.

Stresszkezelés otthon mozgással
A mozgás nemcsak a testi egészségünk miatt fontos, hanem legalább olyan fontos szerepe van a mentális egészségünk szempontjából is, ugyanis nagyon jó stresszkezelő tevékenység. A szervezet mozgás közben dopamint, a szerotonint és a noradrenalint termel, amik csökkentik a stressz szintjét a szervezetben. Teljesen mindegy, hogy milyen aktivitást választasz, megcsinálsz néhány fekvőtámaszt, keresel egy videót az interneten, esetleg futásra adod a fejedet, biztosan nyugodtabb lelkiállapotban leszel az edzés után, mint előtte. Keresd meg a számodra legélvezetesebb sportot! A tánc is szuperül oldja a stresszt!

Stresszkezelés otthon problémamegoldással
Ha a stressz inkább szellemi, mint fizikai, és úgy érzed, hogy elméd e körül forog, nem tud kikapcsolni, adj neki egy másik feladatot! Ilyenkor ugyanis az agy úgy látja, hogy van egy feladata, amit meg kel oldani, ami sok esetben nem lehetséges, azonban kikapcsolni nem tud. Ha olyan feladatot adsz neki, amire összpontosíthatsz, nyugodtabb leszel, és jobban fogod tudni kezelni azt, ami valójában stresszel. Tökéletes választás például a keresztrejtvény.

Stresszkezelés otthon forró fürdővel, szaunázással
A testhőmérséklet megváltoztatásával a teljes érzékszervi funkció lelassul - ez olyan, mint egy olyan számítógép újraindítása, amelyen az összes ablak nyitva van, és túl sok feldolgozást kell végeznie. A fürdés egy valódi frissítő újraindítás lehet. Még ennél is jobb megoldás a szaunázás, hiszen így a hőmérséklet különbséget még inkább ki lehet használni. Kutatások bizonyították, hogy mennyi pozitív hatása van a szaunázásnak, ezek között az egyik legfontosabb a stresszoldás. A megfelelő illóolajok használta még inkább fokozhatja a hatást.

Stresszkezelés otthon sütéssel
Elsőre furcsának tűnik, de a sütésnek igenis stresszoldó hatása van. Ilyen új érzékszervek kapcsolnak be és lépnek használatba intenzíven: ízlelés és szaklás tereli el a figyelmet a stresszről. Ráadásul az egész folyamat tervezést, koncentrációt és kreativitást igényel, a végén elkészült eredmény elfogyasztása pedig boldogsághormont termel.

Stresszkezelés otthon meditációval
A meditáció egyre elterjedtebb gyakorlat manapság, hatása pedig nemcsak városi legenda. A kutatások kimutatták, hogy a lassú légzés nyugtató hatással van a központi idegrendszerre és a szív- és érrendszerre, és a hasi légzés kifejezetten javíthatja a figyelmet, a hangulatot és a stresszhormon, a kortizol szintjét.