Karácsonyi előtti stressz: Hogyan előzd meg?

„Ez az év legcsodálatosabb időszaka”, de egyben olyan időszak is, amikor a stressz szintje csak úgy szárnyal, mondhatni teljesen az egekben van. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy megállítsuk a stresszt, és még élvezetesebbé tegyük a szeretet ünnepét: mutatjuk hogyan gyűrd le a karácsony előtti stresszt!

Korlátozd a kiadásokat!
Egy nemrégiben végzett nagyszabású közvélemény-kutatás szerint a pénzzel kapcsolatos kérdések a stressz egyik vezető oka az ünnepi szezonban. Ezen a ponton tehát könnyen nyakon lehet csípni ősi ellenségünket egy kis odafigyeléssel. A legtöbb kiadás ilyenkor ajándékokra megy el, de rögtön ezután követi a szórakozás, megnövekedett élelmiszer kiadás, és a dekoráció is a listán. Mit lehet tenni? Még jóval karácsony előtt állíts be egy költségkeretet, készíts terveket, így alaposabban megfontolod majd a kiadásokat! Az impulzusvásárlásokat például könnyedén el tudod kerülni, ha csak annyi készpénzt viszel magaddal, amennyit előzetesen szükségszerűnek kalkuláltál!

Óvatosan az elvárásokkal!
Mindenkinek van egy ötlete a tökéletes ünnepekről, de amikor a valóság elmarad a víziótól, stressz léphet fel. Próbálj meg realisztikus maradni! Ha 30 percet késik a vacsora, az ünnepi öltözékedre ömlik az étel, vagy ha egy ferde a fa, az nem fogja tönkre tenni se a te napodat, se a vendégekét, de ha ezen stresszelsz, az igen. Sőt mi több, ezek a mókás jelenetek még sokáig kellemes emlékek lehetnek, amiken a következő találkozások alkalmával is jót lehet nevetni, ha helyén kezelitek! Ha úgy érzed túl sok terhet cipelsz, nyugodtan kérj segítséget, semmi baj nem lesz, ha nem éppen egységes a karácsonyi díszítés, mert a gyerekek csinálták, vagy ha nem precíz a szalvéta hajtogatása, ugyanezen okok miatt. A nem tökéletes néha sokkal tökéletesebb!

Kerüld a túlzott kényeztetést!
Itt a nagybetűs kényeztetés időszaka, legyen szó ünnepi partiról vagy családi vacsoráról, extravagáns ételek és alkoholos italok vesznek körül bennünket. A túlzott stressz növeli az étvágyat és a cukros és zsíros ételek utáni vágyat, a krónikus ivás pedig tovább fokozhatja a stresszt a stresszhormon kortizol szintjének emelésével. Étkezzen egészségesen a nap folyamán. Egyél néhány magas fehérjetartalmú harapnivalót, például joghurtot vagy egy almát mogyoróvajjal, hogy ne legyél túl éhes, mire a vacsora megérkezik. Csinálj egyszerű ételcseréket. Fogyasszon teljes kiőrlésű kenyeret a fehér helyett, és barna rizst a fehér helyett! Persze azért használd ki a karácsonyi finomságokat is, de vigyázz az adagokkal! Inkább kényeztesd magad máshogyan, mondjuk a lentebbi pontban leírt módszerrel!

Vezesd le a stresszt!
Mit tegyél, ah a tippjeink ellenére stresszesnek érzed magad, vezesd le! Pihenj egy kicsit, relaxálj, ez segít megnyugodni, és a stresszt feloldani! Tökéletes eszköz ehhez a szaunázás, aminek megannyi csodás hatása mellett stresszoldó hatása is van. A szaunában ülve megszabadulhatsz a felgyülemlett stressztől, és feltölttethetsz, miközben a felgyülemlett méreganyagoktól is megszabadulsz, bőröd is kisimul, és immunrendszered is erősödik!