Szaunázás menete: így szaunázz jól!

Hogy igazán ki tudjuk használni a szaunázás egészségügyi előnyeit, csináljuk úgy, mint a profik: íme, 7 lépés a minden eddiginél hatékonyabb szaunázásért.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi pozitív hatással bír a szervezetünkre nézve a szaunázás, az immunerősítéstől az erek regenerálásán át bőrünk szépítéséig – érdemes hát jól csinálni, hogy még inkább kiaknázhassuk ezeket a szuper előnyöket. Ebben segít a következő néhány tipp és tanács.

7 egyszerű lépés: így szaunázznuk jól!

1. Enni vagy nem enni? A „jó” szaunázás nem a kabinban kezdődik, érdemes rákészülni. Akkor lesz a leghatékonyabb, ha előtte nagyjából két órával eszünk utoljára. Ha tele van a hasunk, a testünk az emésztésre koncentrál, korgó gyomorral pedig megvan az esélye, hogy leesik a vércukrunk és rosszul leszünk, esetleg elájulunk.

2. Csak tisztán, szárazon. Töröljük le a sminket, vegyük le az ékszereket, és ne használjunk parfümöt. Ami viszont ne maradjon el: a zuhany, és egy alapos törölközés, hogy tiszta, száraz bőrrel érkezzünk a szaunába.

3. Nem kell fürdőruha. A műszálas bikinik, úszódresszek, fürdőnadrágok a nagy melegben mérgező anyagokat bocsáthatnak ki magukból. Jobb ezekre nemet mondani, és inkább száraz törölközőben, szauna lepedőben vagy szaunaruhában szaunázni.

Mire kell az extra törölköző?

Vigyünk magunkkal még egy törölközőt a szaunába, amire ráülhetünk, illetve a talpunkat tehetjük. Nemcsak azért, mert így kényelmesebb, hanem a higiénia miatt is.

4. A csend terepe. A szaunázás a befelé figyelés és az ellazulás ideje. A barátokkal, ismerősökkel inkább előtte vagy utána csevegjünk, a szauna falain kívül.

5. Tervezzük meg! Egy sietős, szűk félóra helyett érdemes inkább 60-90 percet szaunázásra szánni. Így jobban tud a szervezetünk alkalmazkodni a hőmérséklet változásaihoz, és lesz idő utána egy kicsit regenerálódni is.

Hogyan szaunáznak a profik?

Ajánlott 2-3 körben, egyszerre csak 10-15 percet tartózkodni a szaunában – ez pont elég a szervezetnek. Utána picit pihenjünk kint, majd jöhet a következő kör.

6. Hideg zuhany? Csak óvatosan! A szaunázás utáni hideg zuhannyal legyünk óvatosak, nehogy túl erős sokkhatás érje a szívünket. Mindig lassan merészkedjünk a hideg víz alá, és a szívünktől legtávolabb eső testrészekkel kezdjük a lehűlést.

7. Szaunázás után kíméljük magunkat. Ha végeztünk a szaunázással, pihentünk egy kicsit, és indulunk haza, fontos, hogy töltsük meg a kulacsunkat, mert a folyadékpótlás ilyenkor nagyon fontos. Az aktív sportot viszont ilyenkor már nem ajánlják – a mozgást érdemes a szaunázás előttre időzíteni –, a nehéz ételek helyett pedig könnyű, vitamindús fogásokkal pakoljuk tele a tányérunkat.

Ma már számos edzőterem, uszoda vagy wellness hotel kínál akár többféle szaunázási lehetőséget, de egy igazi szaunarajongó álma nem is lehet más, mint egy saját kis otthoni szaunavilág. Sokan úgy gondolják, maradnak az álmodozásnál, holott szuper megoldásokat lehet már találni, megfizethető árakon. Mi is tudunk segíteni, érdemes felvenni velünk a kapcsolatot és átbeszélni a lehetőségeket és egyedi ajánlatot kérni. Az otthoni szauna sokkal elérhetőbb lehet, mint bárki gondolná!