A finn szauna jótékony hatásai, és tudnivalók használatáról

A finn szauna története egészen legendás harcosokig, a vikingekig nyúlik vissza. Nem csoda, ha ez a nép oly rettenthetetlen volt és erős, hogy még az amerikai kontinensre is eljutott, hiszen nem csak ismerték a szaunát, de rendszeresen használták is, így edzve magukat az északi hidegben. De mitől is olyan hatékony a finn szauna, és milyen jótékony hatásait ismerjük? Mutatjuk!

Hogyan hat a szaunázás a szervezetre?

A finn szauna a jelen kor emberére is számos pozitív hatást gyakorol, testre és lélekre egyaránt. A szaunázás lényegében egy sokkterápia, mely során egymást követi két ciklus: a melegben való üldögélés 10-15 percig, és a hidegvizes merülés. Ez a szélsőséges hőmérsékletváltozás szó szerint sokkolja a szervezetet, és – ugyancsak nagyon hasonlóan a sokkhoz – beindít abban bizonyos folyamatokat.

A sokkterápia serkenti a vérkeringést, regenerálja az ereket és rugalmasabbá teszi a kötőszöveteket, aminek következtében feszesebbé válik a bőr. A rendszeres használata erősíti a szívet, valamint növeli a szervezet ellenállóképességét is. A melegben kitágulnak a pórusok, beindul az izzadás, így a szervezetben összegyűlt szennyeződések, salakanyagok kiürülése is megkezdődik. A szaunázás az egyik legjobb méregtelenítő módszer, ráadásul egyes légúti megbetegedéseket is enyhít.

Ugyancsak a melegnek köszönhetően fokozódik a szervezetben az endorfin-termelés, ami a boldogsághormon, tehát stresszoldáshoz is kiváló módszer. Mivel segít megnyugodni, ideális helyszín fontos dolgok végig gondolásához és nehéz döntések meghozásához is.

Az északi kultúrákban, ahonnan a finn szauna ered, az áldott állapotban lévő hölgyek is előszeretettel használják ezt a berendezést. Azoknak, akik egyébként is rendszeresen szaunáznak, nem kell felhagyni ezzel a szokással ebben az időszakban sem, hiszen a meleg levegő önmagában nem ártalmas sem az anyára, sem a babára, ameddig az anya belső testhőmérséklete kevesebb, mint 10 percig 39°C-os. Olyannyira kedvező az állapotos hölgyek számára a szaunázás, hogy nem ritka az sem, hogy a szaunában hozzák világra gyermeküket. Azzal együtt az a legbiztosabb, ha a kismamák kikérik nőgyógyászuk, szülőorvosul véleményét is.

finn-szauna-jotekony-hatasai

Mire kell figyelni a szauna használata során?

Bár rengeteg jótékony hatást gyakorol a szervezetre, a szaunázás során azért néhány dologra érdemes odafigyelni.

Az ékszereket érdemes mind levenni, ezek ugyanis fémből vannak, és mivel a fém kiváló vezető, sokkal hamarabb felforrósodik, mint a bőr. Ennek az a következménye, hogy nagyon csúnyán megégetheti a bőrfelszínt, amivel érintkezik.

A szauna használata során nagyon oda kell figyelni a tisztaságra, a megfelelő higiénés óvintézkedésekre. A legjobb az, ha szaunalepedőbe burkolják magukat a használók. A szaunát minden használat után nagyon alaposan ki kell takarítani, le kell fertőtleníteni a felületeket. Ami még ennél is fontosabb, hogy mindig alaposan ki kell szárítani, ugyanis a nedvesség kedvez a penésznek. A penész pedig egy szaunában nem csak visszataszító, de veszélyes is, mivel a spórákat belélegezve azok bejutnak a tüdőbe, akár a vérrendszerbe is, és komoly betegségeket okozhatnak.

A finn szauna használatának ellenjavallatai

A szauna ugyan betegségmegelőző hatással bír, de nem feltétlenül gyógyító eszköz – ilyen módon pedig csak egészségesen szabad használni! Lázas állapot esetén a finn szauna használata kifejezetten ellenjavalt, hiszen a túlhevült testre mért fokozott hőhatás káros lehet a szívre.

Szaunázás közben szigorúan tilos alkoholt fogyasztani, de ha egy mód van rá, inkább semmilyen szerves anyag ne kerüljön be a szauna területére – ilyenkor koncentrálj inkább gondolataidra, relaxálj! Példának okáért olvasnivalót se érdemes a szauna területére vinni, mert a hőség kioldhatja a könyvek betűiből a tintát, ami először a levegőbe, majd a tüdőbe kerül.

A finn szauna az egészséges, felnőtt szervezetre rendkívül jótékonyan hatvallatai

Bár a szaunázás során a fenti szabályokat mindenképp érdemes megfogadni, egy egészséges felnőtt ember szervezetére azonban rengeteg jótékony hatással bír ez a fajta kikapcsolódás. Fedezd fel Te is a szaunázás örömét akár otthonodban is! Kérd személyre szabott ajánlatunkat egyedi kültéri szauna építésére.