Kattints Kattints

Szaunázás nyáron: Mire figyeljünk?

Szaunázás nyáron: Mire figyeljünk?

Sokan felkapják a fejüket arra, ha meghallják: nyáron szaunázni. Bár tényleg elsőre furcsán hangzik, hogy a legnagyobb hőségben valaki még nagyobb hőség után vágyik, a szaunázás az év ebben az időszakában is hasznos, ilyenkor is vannak pozitív hatásai, és a hőség elleni küzdelemben is segíthet. Mire figyeljünk, ha nyáron szaunázunk? Mutatjuk!

Szaunázás nyáron tanácsokkal

Lehet nyáron szaunázni?

Lehet! Sokakban él az a hit, hogy nyáron nem szabad szaunázni, pedig épp ellenkezőleg, ilyenkor is ajánlott, mert megannyi jótékony hatása mellett, a hőséghez való alkalmazkodásban is segít. Nem véletlenül isznak meleg teát a sivatagban az arabok, ahogy az sem véletlen, hogy telente, aki több időt tölt odakint kevésbé fázik, mint aki csak egy kis időt tölt el kint. Lehet, hogy legszívesebben egy hűsítő csobbanásra vágysz a Balatonban, de a tested néhány percnyi szaunázásért sokkal hálásabb lesz majd. A hideg víz csak rövid ideig tartó megoldást jelent, sőt, ha kijössz a vízből, csak még melegebbnek érzed majd a levegőt. A szaunázás viszont felkészíti a szervezetedet a melegre, így a rendszeres szaunázók sokkal jobban viselik a nyári kánikulát. Ráadásul nyáron fokozottan érezhető a szaunázás immunrendszerre gyakorolt hatása. Lehet nyáron szaunázni, de néhány dologra oda kell figyelni!

 

Ha nyáron szaunázol pótold a folyadékot!

A nyári szaunázás egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő folyadék utánpótlás. Nyaranta egyébként is több folyadékot kell fogyasztani, mint máskor a folyadékvesztés miatt, ez különösen igaz akkor, ha még szaunázunk is. Már mielőtt szaunába ülnél igyál kellő mennyiségű vizet vagy teát. Valamint még szintén a szaunázás megkezdése előtt készítsd oda magadnak egy kis hűsítő italt, mindenképpen alkoholmenteset, lehetőleg cukormenteset is, és ezt fogyaszd is majd el, lassan, kis kortyokban!

 

Nyári szaunázás utáni hűsítő

A kinti melegben nem elég csak járkálni egyet a levegőn, ahogyan azt télen tennéd. A szervezetednek szüksége van valami hűtésre, ezt nem hagyhatod ki! Erre szintén még szaunázás előtt célszerű gondolnod. Lehet ez a hűtés hidegvizes zuhany, vagy a kádban is fürödhetsz egyet, ezek is remek alternatívák merülőmedence helyett. Arra azonban figyelj, hogy ne sokkold azonnal a szervezetedet, várj nyugodtan egy kis időt, mielőtt a zuhany alá állsz.

 

Nyáron mértékkel szaunázz!

Nyáron különösen fontos a mértékletesség, ne vidd túlzásba a szaunázást, és tarts gyakran szüneteket is! Maximum 15 percet tartózkodj a szaunában, akkor is, ha ennél többet bírnád, hidd el elég lesz ennyi idő is a szervezetednek, ha szükségét érzed még ennél is gyakrabban iktass be rövid szüneteket! 
 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés