Kattints Kattints

Tippek a szauna tisztításához és karbantartásához

Tippek a szauna tisztításához és karbantartásához

Ahhoz, hogy a szauna élettartama valóban hosszú legyen, és te sokáig élvezhesd a szauna hatását, ráadásul maximálisan célszerű elvégezni néhány tisztítási és karbantartási folyamatot bizonyos időközönként. Most ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

Tippek a szauna tisztításához és karbantartásához

Fontos a szauna tisztítása

A szaunának számtalan egészségügyi előnye van, illetve a bőrre is szépítőleg hat, azonban ezeknek az előnyöknek a kiélvezéséhez elengedhetetlen, hogy tiszta legyen a szauna. Az szaunázás során távozó elhalt hámsejtek és az izzadság összegyűlik a földön, a padokon és falakon, ezek a felületek pedig a következő alkalommal érintkeznek a bőrfelülettel. A szaunát nem elég vízzel leöblíteni, sajnos ez minden szennyeződést nem távolít el, speciális anyagokra is szükség van ehhez a speciális folyamathoz.

 

Mivel kell tisztítani a szaunát? 

A szaunát speciálisan erre a célra kifejlesztett szauna tisztító és fertőtlenítő szerekkel elehet tisztává varázsolni. Fontos ügyelni arra, hogy olyan szereket válassz, ami klórtól teljesen mentes ettől, ugyanis a klór beszívódhat a fába és belülről tönkre teheti azt, illetve a szauna használatakor káros anyagok szabadulhatnak fel emiatt. Használj tehát erre a célra kifejlesztett szereket, amiket vízzel tudsz felhígítani, és egy puha ruha segítségével felvinni, lemosni a felületet. Egyetlen felületet se hagyj ki: szauna pad, fa lábrács, fürdődézsa, fal felületek! Takarítás után érdemes a szellőztetésre is időt szánni, hiszen így elkerülhető, hogy penészgomba telepedjen meg, szaporodjon el.

 

Milyen szauna karbantartási munkákat kell elvégezni?

A padokat és a lábrácsokat érdemes 4-5 havonta parrafin olajjal átkenni, ez biztosítja, hogy a fa megőrizze szépségét, frissességet, és a szauna hosszú élettartamú legyen. Ez ellenállóbbá teszi a felületet nemcsak a kosszal, hanem a nedvességgel szemben is. Mivel ez a felület a bőrrel érintkezik, olyan olajat használj, ami gyógyszerkönyvi minőségű, OÉTI jelöléssel van ellátva, nem tartalmaz sem oldószert, sem színezőanyagot. Az olajat nagyon egyszerűen felviheted egy puha textil vagy kefe segítségével. Ha hagytad hatni (ez körülbelül 30-60 perc), akkor töröld le egy száraz ruhával! 

 

Mi a helyzet a vízkővel a szaunában?

A szaunában leginkább a szaundézsa van kitéve a vízkő okozta lerakódásoknak, valamint maga a szaunakályha. A vízkő nemcsak esztétikailag nem szép, hanem veszélyes is tud lenni, hiszen ebben káros baktériumok telepedhetnek meg. Éppen ezért klórmentes vízkőoldószer használata javasolt ezeken a felületeken, de szigorúan csak üzemidőn kívül! Arra nagyon ügyelj, hogy a szaunakályha belsejét ne érje tisztítószer! A szaunakályha belsejében található kövek 5-8 évig használhatóak, karbantartást nem igényelnek.

Aliante Wellness

Ajánlatkérés