Kattints Kattints

Szaunázás terhesen? Szülés a szaunában? Érvek és ellenérvek!

Szaunázás terhesen? Szülés a szaunában? Érvek és ellenérvek!

Igencsak megoszlanak a terhesség alatti szaunázásról a vélemények. Ha esetleg Te is úgy gondolod, hogy szigorúan tilos egy kismamának szaunázni, akkor most pontot teszünk a kérdés végére, és elmondjuk, miért  jó, vagy nem jó terhesen szaunázni!

Szauna terhesen: Kérdések és válaszok

Lehet szaunázni terhesen?

Sok orvos óvatosságra int, ellenzi a magas hőmérsékletet és a fertőzés kockázatának megnövekedését emlegetik. Mivel a várandós anyukák szervezete többszörösen ki van téve különböző fertőzéseknek, felmerülhet a kérdés akár benned is, miért beszélünk akkor a kismamák szaunázási szokásairól? Az első kérdés, ami megválaszolásra kell, hogy kerüljön: lehet terhesen szaunázni? A mi válaszunk erre, hogy igen, lehet terhesen szaunázni!  

 

Szaunázás terhesen: mire kell figyelni?

Az egyetlen szabály terhesen, hogy mindig csak annyit kell szaunázni, amennyi jól esik! Ha egy nő várandós lesz, attól még nem kell burokban élnie! Terhesség alatt sem áll meg az élet! Ha felmelegszik a testünk, az önmagában nem okoz problémát. Ugyanúgy beépítjük a megfelelő sportokat a terhesség időszakában is, illetve előfordulhat, hogy megbetegszünk és ezáltal lesz testhőmérsékletünk magasabb az átlagosnál. A szaunázás alkalmával a testhőmérsékletünk megemelkedik, a várandós anyukáknak ebben az esetben is csak arra kell figyelni, hogy huzamosabb ideig ne tartózkodjanak a szaunában. Gond csak akkor lehet, ha több mint 10 percre belső testhőmérsékletük eléri a 39°C-ot. 

 

A Finnek szülésre is használták a szaunát

Érdekes, hogy Finnországban nem tiltják az orvosok a terhesség ideje alatti szaunába járást. Azt talán te is tudtad, hogy a finn szauna története több ezeréves múltra tekint vissza. Gondoljon csak bele, már az ősidőkben is szerves része volt az ember kultúrájának a fürdőzés.  Őseink eleinte ún. „füstszaunákat” építettek, melyben a kémény hiányzott. Nem arról van szó, hogy elfelejtették azt beépíteni, hanem arra törekedtek, hogy minél higiénikusabb helyiséget kapjanak. Tudni illik a 3-5 órás felfűtési szakasz alatt a belső hőmérséklet elérte a 200oC-ot, melynek eredménye: tökéletesen fertőtlenített többfunkciós helyiség. Ugyanis régen nem csak fürdőzésre, de hús szárítására, gyógyításra és akár szülésre is használták ezt a helyiséget. Éppen a tökéletes higiéniájának köszönhették őseink, hogy még az új élet is itt kezdődhetett ebben a nagyszerű találmányban!

 

A szaunázás jótékony hatásai a terhesség alatt

Az északi testvérek a mai napig egyetértenek a szaunázás jótékony hatásával a terhesség ideje alatt. Természetesen csak módjával! Aki gyakorlott szaunázó, jobban tisztában van saját határaival. Ezt figyelembe véve döntsünk arról, hogy mikor és mennyi izzadás esik jól. Gondolnád, hogy gyorsabban és könnyebben szülnek azok a nők, akik legalább hetente egyszer hódolnak szaunázási szokásaiknak terhesség alatt is? Kutatások bizonyítják, hogy a terhes nők közérzetére pozitívan hat a szaunázás. És ez még mindig nem minden! Sokan küzdenek terhesség alatt végtagjaik vizesedésével. Tudtad, hogy a hetenkénti kiizzadás meggátolja a szervezetet a vízfelhalmozódástól?  Megannyi érv és ellenérv olvasható a terhességi szaunázásról. Én csak arra tudom felhívni a figyelmedet: mindig hallgass tested jelzéseire! Csak addig maradj bent, amíg jólesik! Emellett kérd ki szülészed, nőgyógyászod véleményét!

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket