Kattints Kattints

Gyermekek a szaunában: Hogyan használhatják?

Gyermekek a szaunában: Hogyan használhatják?

A szaunázás egyre nagyobb népszerűségnek örvend világviszonylatban, ami nem véletlen hiszen nemcsak nagyon kellemes kikapcsolódás, hanem megannyi pozitív hatása is van. Miért ne élvezhetnék ezt a legkisebbek is? Hogyan használhatják a gyerekek a szaunát?

Gyermekek a szaunában

Szabad a gyerekeknek szaunázni?

A szaunázásnak számtalan előnye van, szakemberek javaslata alapján a gyerekek számára sem káros, azonban van néhány dolog. amire oda kell figyelni, amikre a későbbiek folyamán ki is fogunk térni. A finnek a gyerekeket már egészen kiskoruktól kezdve magukkal viszik a szaunába, és azóta sem találtak semmi kivetni valót ebben. Újszülöttek esetében vigyázni kell arra, hogy nekik még nem alakult ki tökéletesen a hőháztartásuk, de még számukra sem feltétlenül ártalmas a tevékenység.

 

Hány éves kortól szabad a gyerekeknek szaunázni?

A finnek már a csecsemőket is vitték a szaunákban, sőt, volt, hogy a szülést is ott bonyolították le, azonban főleg higiéniai okokból érdemes a szobatisztaságot megvárni a szauna használattal. A közfürdőkben ez az előírás, így nem lehet mit tenni. A pelenka viselése problémákat okozhat a szaunában. Természetesen az otthoni szaunázás esetében nem kell kivárni ezt a kort. Ezt leszámítva nincsen a szaunázásnak alsó korhatára, de a kezdeti időszakban figyelni kell a gyerekek reakcióit, ha kell megszakítani a szeánszt idő előtt. 8-10 éves kortól már bátran lehet szaunázni, kötöttségek nélkül, de kizárólag szülői felügyelettel. 

 

Melyik szauna ajánlott a gyerekeknek?

Általánosságban elmondható, hogy az infra szauna kevésbé terheli meg a szervezetet, így a gyerekeknek is ez ajánlott. Az infra szaunában jellemzően alacsonyabb a hőfok, így nem viseli meg annyira a gyerekek szervezetét, de még így is javasolt a fokozatosság. A gyerekeket apránként kell hozzászoktatni a szaunázáshoz, nagyon fontos tehát a fokozatosság elve. Első alkalommal elég csupán néhány perc. Mivel a gyerekek teste kisebb, kevesebb időre van szükségük az átmelegedéshez. Amennyiben a szülők is gyakran szaunáznak, úgy valószínűleg a gyerekektől sem fog távol állni, és nem fogják magukat kellemetlenül érezni, ha nincsenek semmire sem kényszerítve.

 

Mire kell figyelni, ha gyerekkel szaunázunk?

Ha gyerekkel szaunázunk akkor legjobban a gyerek reakcióira kell figyelni. A test mindent jelez. Nem szabad a gyerkőcöket maradásra bírni abban az esetben, ha menni szeretnének, ugrálni sem szabad őket hagyni, szigorúan pihenni kell szaunázás közben, tehát ülni, vagy feküdni! Szintén fontos a megfelelő hidratáció, ugyanis a szaunában sok folyadékot vesztenek a gyerekek is az izzadás miatt. Nemcsak a szaunában melegszik gyorsabban a gyermekek apró teste, hanem a hűtés során is gyorsabban hűl, ekkor is fokozottan figyelni kell, hogy ne hűtsék túl magukat! 
 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket