Kattints Kattints

A szauna története, ami régebbre nyúlik vissza, mint gondolnád

A szauna története, ami régebbre nyúlik vissza, mint gondolnád

Manapság egyre népszerűbbek a különböző típusú szaunák, a legtöbb fürdőben, wellness szállodában szinte alapkellékeknek számítanak. De vajon honnan erednek a szaunák, mikor, és kik fedezték fel először jótékony hatásait. Röviden összefoglaljuk a szauna történetét!

A szauna története

A finnek találmánya a szauna?

Vannak automatikus asszociációink bizonyos dolgokkal kapcsolatban, ha pizza, akkor Olaszország, ha hamburger, akkor az Egyesült Államok, ha szauna akkor Finnország. De vajon tényleg a finnek találták ki a szaunát, ahogyan az a köztudatban él? Feltételezem, te is sejted, hogy nem véletlenül kérdeztük meg, a szaunát nem is a finnek találták ki, noha azért van hozzá nekik is bőven közük. A szaunák őseit a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. Eredetileg mosakodásra, fürdésre építtetettek őket, de hamar felismerték, hogy gyógyításra is lehet alkalmazni, innentől fogva pedig a törzsek papjai itt gyógyították a betegeket, sőt itt segítették világra az újszülötteket is. A technológia akkor még nagyon kezdetleges volt: a gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével idézték elő.

 

A finnek szauna kultusz

Akkor miért kötjük mégis a finnekhez a szaunázást? Azért, mert óriási kultusza alakult ki. Az északi népeknél is több ezeréves hagyománya van a szaunázásnak, náluk praktikus okokból, a hideg ellen való védekezést céljából alakult ki, illetve terjedt el a szaunázás. Az ötlet az ókori görögök és rómaiak fürdőkultúrájából eredezik, amit a vándorlásuk során leshettek el az ősök. Az Ázsia felől érkező finnek egészen egyszerűen azért építették a szaunákat, mert másképpen nem tudták volna elviselni a zord időjárást. A szaunákat 100 fokig is felfűtötték. Régen egy többfunkciós helyiség volt a szauna, nemcsak mosdásra, hanem gyógyításra, mezőgazdasági célokra, például hús szárítására is használták.  Finnországban akkora kultusza alakult ki a szunázásnak, hogy Tampere, Finnország második legnagyobb városa hivatalosan "a világ szaunafõvárosa" lett.

 

A szauna az Olimpia miatt terjedt el

Északon nagy hagyománya volt a szaunázásnak, de Európa más területeire ez nem terjedt át, aminek meg van az oka, mégpedig az, hogy sokáig elitélték ezt a tevékenységet. A rossz közvéleménynek az alapja, az orvosok negatív véleménye volt, illetve az, hogy az a hír járta, hogy a szaunázás sokszor tivornyákba, erőszakba csapott át. Mi változtatta meg mindezt? Az 1936-os Olimpia. A finn sportolók a szaunázást az eredményességük egyik alappillérének tartották, éppen ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Ez felkeltette szakemberek figyelmét is, akik elkezdték megvizsgálni a szaunázás hatásait, és mivel pozitív eredményre jutottak, elkezdett fellendülni a szaunázás Európában.

 

Így alakultak ki a különböző szaunatípusok

A finn szaunán kívül, az infraszuna is nagyon elterjedt, lássuk, hogyan alakult ki! Az infraszunákban a meleget az infravörös sugarak adják, ez egy merőben más technológia, de a hatás hasonló. Keletkezése szószerint egy véletlen baleseten alapszik, ugyanis feltalálója egy síbaleset után szorult rehabilitációra, melynek része volt, hogy sérülését infralámpával kellett kezelnie. Azt tapasztata, hogy ez a kezelés valóban használ, ezért gyógyulása után elkezdett az infrasugarakkal foglalkozni, melynek eredménye a sokak által szeretett infraszauna lett. 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés