Kattints Kattints

A szauna ideális hőmérséklete

A szauna ideális hőmérséklete

Azt mindenki tudja, hogy a szaunában meleg van, ez az, amiben rejlik a varázsa. De mennyi az annyi, mennyi a szauna ideális hőmérséklete? Alábbi cikkünkben ezt válaszoljuk meg.

A szauna ideális hőmérséklete

A szaunák hőmérséklete

Átlagosan a szaunák hőmérséklete 60-100 Celsius fok között van. Elmondható, hogy ezen a hőmérsékleten üzemelve már valamennyi hatásuk érződik. Jellemzően a finn szaunákban szokott melegebb lenni, nem ritkán 90-100 fok körüli a hőmérséklet. Ezt egy erre gyártott hőmérő segítségével lehet ellenőrizni. Azt is fontos elmondani, hogy a szaunákban viszonylag alacsony a páratartalom, tehát száraz a levegő, ez az érték olyan 20% körüli. A gőzkabinokban ezzel szemben a páratartalom 80%, a hőmérséklet cserébe alacsonyabb. A szaunában a magas hőmérséklet hatására indul meg az izzadás, aminek számos jótékony hatása van testre és lélekre egyaránt, mondhatni tehát, hogy meleg nélkül értelme sincsen. Persze nem minden szervezet egyforma, mindenkinek más-más szauna hőmérséklet ideális. Nézzük, kinek hány fok a legjobb!

 

Ilyen hőmérsékleten szaunázz!

Általánosan az a jó, ha a szauna hőmérséklete 60 és 100 Celsius fok közé esik, azonban, hogy ezen a tartományon számodra melyik az ideális, azt a különböző olyan tényezők határozzák meg, hogy milyen állapotban van a szervezeted, és hogy mennyire vagy gyakorlott szaunázó. Nézzük ezek alapján kinek mennyi a szauna ideális hőmérséklete!

  • Szívbetegeknek 80 Celsius fok a megengedett maximális szauna hőmérséklet (használat előtt orvosi konzultáció szükséges)!
  • Várandósoknak 70 Celsius fok a megengedett maximális szauna hőmérséklet (használat előtt orvosi konzultáció szükséges)!
  • 80-100 Celsius fokos szauna hőmérséklet csak teljesen egészséges és gyakorlott szaunázóknak ajánlott.
  • Kezdő szaunázóknak 70 Celsius fokos hőmérséklet ajánlott, amit fokozatosan lehet növelni.

 

Hasznos tippek szaunázáshoz

Nincs semmi baj azzal, ha valaki nem bírja a meleget, így nem tud egy teljes szeánszra a szaunában maradni, illetve azzal sem, ha gyakorlott szaunázóként nem 100 Fokos szaunában ülünk. A lényeg, hogy teljesen kikapcsoljunk, és élvezzük a folyamatot. Az izzadás révén megtisztul a szervezetünk, távoznak a méreganyagok, a bőrünk megtisztul, és az immunrendszerünk, a szervezetünk ellenállóképessége is javul. Segít megszabadulni a feszültségtől, és a légzőszervekre is jó hatással van. Nagyon fontos szabály, hogy a szaunázás nem a szenvedésről szól, így olyan hőmérsékletet kell beállítani, ami még kellemes hatással bír. Ha nem bírjuk a meleget, akkor sincsen semmi baj, a finn szauna hőmérséklete és páratartalma egyszerűen kontrollálható. 

Aliante Wellness

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket